Ovih pet svakodnevnih navika lijek su za probavni sustav

IZLAGANJE suncu, žvakanje zalogaja 10 do 20 puta i tehnika disanja 4-7-8, tri su mikronavike koje biste trebali uvrstiti u svoju svakodnevicu, kaže liječnica dr. Megan Rossi. Tvrdi da je moguće u samo pet minuta poboljšati zdravlje i funkciju probavnog sustava, a to je moguće uz nekoliko jednostavnih navika.

"Ako vam je netko rekao da je briga o zdravlju probavnog sustava skupa, ograničavajuća i teška, vjerujte mi da je u krivu", napisala je u nedavnoj objavi na Instagramu pa pobrojala što biste trebali svakodnevno raditi.

"Minimalan trud, bez dodatnih troškova, brzo i jednostavno", dodala je. 

1. Izlažite se suncu ujutro

Prva stvar koju dr. Rossi preporučuje je da se ujutro izlažete suncu. 

"Svjetlost pomaže u podržavanju cirkadijalnog ritma, što znači bolju kvalitetu sna", rekla je. 

Čak i ako je to samo pet minuta, pokušajte izaći prije nego što počnete raditi ili započnete dan. Time ćete poboljšati raspoloženje i poboljšati dnevni i noćni san.

2. Napunite bocu vodom

Druga brza i laka navika koju je dr. Rossi savjetovala je da napunite bocu vode i držite je uz sebe. 

"Biti hidriran je vrlo važno, a unos tekućine može pomoći u izbjegavanju zatvora", napomenula je. 

Trebali biste piti između dvije i tri litre vode svaki dan, ovisno o razini aktivnosti i prehrani.

3. Isprobajte tehniku disanja 4-7-8

Stres je jedan od najvećih čimbenika lošeg zdravlja crijeva i probave. 

"Sljedeći put kad budete tjeskobni ili u panici, udahnite četiri sekunde kroz nos, zadržite dah sedam sekundi, a zatim izdišite osam sekundi kroz usta. Ponovite dva do tri puta i brzo bi vam moglo biti bolje", pojasnila je liječnica.

4. Pripremite i smrznite vrećice voća, povrća i mahunarki

Umjesto da jedete samo zelenu salatu, unaprijed pripremite vrećice salata s primjerice rukolom, špinatom i mrkvom. 

"Umjesto da jedete samo crvenu papriku, kupite i narančastu i zelenu. Umjesto limenke crvenog graha, pomiješajte par vrsta. Što više raznolikih namirnica unesete svaki dan, bolje ćete izgledati i osjećati se izvana i iznutra", dodala je.

5. Žvačite hranu 10 do 20 puta

Na koncu, dr. Rossi ističe da je jedan od velikih problema koje uočava u radu s klijentima to što gutaju hranu dok sjede ispred ekrana televizora ili računala. 

"Svaki zalogaj treba prožvakati 10 do 20 puta. Probava počinje u ustima pa odvojite vrijeme za žvakanje kako biste ublažili nadutost. Ako niste koncentrirani na hranu koju jedete, i dalje ćete biti gladni", zaključila je.

Pročitajte više