Ovo je 6 najvećih zdravstvenih otkrića 2021. godine

Foto: EPA/EU

2021. BILA je još jedna velika godina za istraživanje koronavirusa, jer su odobrena cjepiva i razvijeni novi tretmani. Međutim, opseg znanstvenih otkrića proširio se izvan pandemije na druga područja zdravlja.

Ove godine svjedočili smo napretku u liječenju drugih velikih i malih bolesti, a neka otkrića su revolucionarna. Ovo je šest najzanimljivijih, prema The Insideru:

Medicinski psihodelici

Lijekovi sa psihodeličnim efektom pokazali su se obećavajući u liječenju nekoliko stanja mentalnog zdravlja posljednjih godina. U 2021. dvije studije pojačale su uspjeh tvari koje mijenjaju um u kombinaciji s terapijom.

Za osobe s posttraumatskim stresnim poremećajem lijek za zabavu MDMA može pružiti olakšanje. U kliničkom ispitivanju faze 3 s rezultatima objavljenim u Nature Medicineu 67% pacijenata koji su primali MDMA uz terapiju razgovorom doživjeli su takvo poboljšanje da više nisu bili kvalificirani za dijagnozu dva mjeseca nakon liječenja.

Zasebno, najveće randomizirano kontrolirano ispitivanje psilocibina, aktivnog sastojka u "čarobnim" gljivama, pokazalo je da je terapija potpomognuta halucinogenima značajno smanjila simptome depresije otporne na liječenje.

U ranijoj studiji psilocibina kao lijeka za depresiju (travanj u odnosu na studeni) dvije seanse sa psihodelicima djelovale su "barem jednako dobro" kao dnevna doza antidepresiva escitaloprama.

Krvni test koji otkriva 50 vrsta raka

Nova tehnologija mogla bi otkriti rane znakove više od 50 vrsta raka na temelju jednog vađenja krvi.

Galleri test traži fragmente DNK u krvi koji bi mogli signalizirati prisutnost raka. Ti fragmenti također mogu ukazivati ​​na mjesto tumora s "visokom točnošću", dajući pacijentima prednost u dijagnostici i liječenju.

U kliničkim ispitivanjima u kojima su sudjelovali ljudi kojima je već dijagnosticiran rak, Galleri test je identificirao 51.9% karcinoma u bilo kojoj fazi razvoja. Međutim, test bi mogao biti od koristi za otkrivanje karcinoma koji se ne dijagnosticira na redovitim pregledima.

Prvi tretman za progeriju

Progerija je genetska bolest koja uzrokuje značajke preranog starenja u otprilike 400 djece diljem svijeta. Donedavno nije postojao tretman koji bi usporio napredovanje bolesti. Obično je fatalan nakon otprilike 13 godina.

Novi lijek, koji je razvijen ove godine, može produljiti taj životni vijek za oko 2.5 godina. Radi se o prvom i jedinom lijeku za Hutchinson-Gilfordov sindrom progerije koji je odobrila FDA, a djeluje tako da sprječava nakupljanje detektivskih proteina.

Ti neispravni proteini, zvani progerin, obično uzrokuju umiranje stanica i oštećuju srce i kosti. Djeca s progerijom obično umiru od zatajenja srca ili moždanog udara, prema klinici Mayo.

Implantat za zacjeljivanje ACL-a

ACL ili prednji križni ligament najčešći je izvor ozljede koljena, prema izvješću iz 2016. u Journal of Clinical Orthopaedics and Trauma.

Ozljeda je razorna koliko je i uobičajena. Popravak rupture ACL-a može uključivati ​​više operacija ili čak potpunu rekonstrukciju, što zahtijeva uklanjanje zdrave tetive za presađivanje i znači dulji oporavak.

Novi implantat koljena koji je nedavno odobrila FDA može "u osnovi stimulirati ACL da se sam izliječi", rekla je dr. Martha Murray, glavna ortopedska kirurginja u dječjoj bolnici u Bostonu, u priopćenju za javnost.

Revolucionarni uređaj, napravljen od goveđeg kolagena i kapi pacijentove krvi, premošćuje jaz između rupturiranih dijelova ACL-a. Nakon minimalno invazivnog zahvata za umetanje implantata, on može zacijeliti ACL brže i uz veće zadovoljstvo pacijenta od rekonstrukcije.

Nova pilula protiv gljivične infekcije

Znanstvenici su nedavno razvili prvi novi antifungalni lijek u više od 20 godina koji blokira rast candide, gljivice koja uzrokuje vaginalne gljivične infekcije.

Liječenje gljivičnih infekcija bez recepta djeluje u većini slučajeva, no neki slučajevi ponekad potraju. Potpuno nov tretman nudi odmak od postojećih antifungalnih lijekova.

Mliječna formula za dojenčad bliska majčinom mlijeku

Dvije znanstvenice napravile su prvu laboratorijski uzgojenu seriju majčinog mlijeka ove godine, a to bi na kraju moglo biti rješenje za roditelje koji ne mogu ili odluče ne dojiti.

Radi se o prvom mlijeku uzgojenom sa stanicama s nutritivnim komponentama i složenošću majčinog mlijeka, izvijestio je Insider u lipnju. Napravljen je od stanica dojke uzgojenih u laboratoriju, umjesto zbrajanja sastojaka kako bi se napravilo nešto slično pravoj tvari.

Iako je možda nutritivno složenije od dosad poznate mliječne formule, osnivači ne tvrde da je savršena zamjena za majčino mlijeko. Ne može odražavati majčinu prehranu ni prenositi važnu imunološku zaštitu s roditelja na dijete. Međutim, ponudit će alternativu formuli kada stigne na tržište.

Osnivači su ranije rekli za Insider da očekuju da će ovaj proizvod biti dostupan potrošačima za otprilike tri godine. Nakon više istraživanja i odobrenja regulatornih tijela također se nadaju da će smanjiti troškove kako bi proizvod od majčinog mlijeka bio financijski dostupan.

Pročitajte više