Ovo je ispravan način provjere sastava hrane na ambalaži, kažu nutricionisti

Foto: Unsplash

DEKLARACIJE na prehrambenim proizvodima mogu djelovati zbunjujuće, ali australska nutricionistica Jessica Sepel pojasnila je korak po korak kako ih čitati i biti sigurni da se hranite zdravo.

Redoslijed namirnica

Važno je pročitati od čega se proizvod sastoji, ali redoslijed je nešto na što trebate posebno obratiti pozornost. Sastojci proizvoda se navode po količini u gramima, od veće prema manjoj, što znači da je prvi sastojak onaj koji je najzastupljeniji u proizvodu, a posljednji je najmanje zastupljen.

"Često ćete vidjeti šećer naveden kao prvi sastojak, a to znači da je proizvod prepun šećera", pojašnjava Jessica.

Rok upotrebe

Uvijek provjerite datum unutar kojeg je preporučena upotreba proizvoda kad ga kupujete da biste bili sigurni da rok neće proći do trenutka kad ga planirate konzumirati. Mliječni i mesni proizvodi kojima je prošao rok upotrebe mogu dovesti do zdravstvenih problema. 

Sastav "unutar 100 grama"

Kad piše da je neki sastojak zastupljen unutar 100 grama, to treba razumjeti kao i postotak. Ovdje često dođe do zabune jer čitamo prebrzo.

"Kad je u pitanju šećer, trebalo bi težiti tome da sadržava najviše 15 grama unutar 100 grama ili 15 posto u ukupnom sastavu. Sol je najpoželjnija u količini od 2 do 3 grama unutar 100 grama, a masnoća do 5 grama unutar 100 grama", tvrdi Jessica.

Veličina serviranja

Preporučena veličina serviranja može varirati jer nju odlučuje proizvođač. Ipak, u skladu je s određenim prosjekom, pa se nije loše voditi tim podatkom. Ovo nam može otkriti koliko pojedine vrste nutrijenata otprilike unosimo. Primjerice, ako pazimo na unos soli, provjerimo koliko soli sadrži jedno serviranje proizvoda.

Pročitajte više