Ovo je najgore ulje za kolesterol, kaže znanost

Foto: Shutterstock

KADA je riječ o srčanim problemima, visok kolesterol može biti jedna od najvećih prijetnji. Kad razina kolesterola postane previsoka, tijelo razvija masne naslage koje mogu blokirati protok krvi u vašim krvnim žilama. A začepljene arterije mogu značajno povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Iako je ozbiljan problem, nije neuobičajen. Između 2015. i 2018. oko 12 posto Amerikanaca starijih od 20 godina imalo je visoku razinu "lošeg" kolesterola (LDL) i nisku razinu "dobrog" kolesterola (HDL). To može biti posljedica brojnih čimbenika kao što su loša prehrana, nedostatak tjelovježbe ili prekomjerna konzumacija alkohola i pušenje.

Iako svi navedeni čimbenici mogu pridonijeti visokom kolesterolu, onaj na koji je najlakše utjecati je vaša prehrana. Na primjer, čak i vrsta ulja s kojom kuhate pomaže u upravljanju razinom kolesterola. 

Prema studiji časopisa The Journal of Nutrition, palmino ulje je jedno od najgorih ulja za kolesterol jer ima puno zasićenih masti. Studija je pokazala da konzumacija palminog ulja, u usporedbi s ostalim biljnim uljima, značajno povećava razinu LDL kolesterola. 

Prema Harvard Healthu, zasićene masti koje se nalaze u palminom ulju, kokosovom ulju, crvenom mesu, maslacu i većini sladoleda štetne su za vaše cjelokupno zdravlje i uvijek ih treba konzumirati umjereno. I iako tehnički nisu tako loše kao transmasti, ipak je dokazano da podižu razinu kolesterola.

Zamjena palminog ulja nezasićenim mastima može vam pomoći smanjiti rizik od visokog kolesterola. U analizi iz 2018. objavljenoj u časopisu Journal of Lipid Research istraživači su otkrili da su ulja poput suncokretovog, repičinog i lanenog najbolja za snižavanje razine kolesterola.

Druge nezasićene masti kao što je maslinovo ulje također su dobre, ali ulja dobivena iz sjemenki općenito su bila bolja. Ova analiza također je potvrdila da su zasićene masti poput maslaca najgore za snižavanje kolesterola.

Pročitajte više