Ovo je pet zdravstvenih problema koji se mogu riješiti plakanjem

Foto: 123RF

ČESTO se plakanje vidi kao znak slabosti. Ali ako vam se čini da trebate plakati, nemojte suzdržavati suze jer one doista imaju veću zdravstvenu korist nego što mislite, prenosi portal BrightSide.

Stres

Studija iz 2014. otkrila je da plakanje može pomoći ljudima da se opuste tijekom stresnih vremena.

Rezultati plača nisu trenutačni i moglo bi proći nekoliko minuta prije nego što se tijelo počne opuštati. Prema istraživačima, plač aktivira parasimpatički živčani sustav (PNS), što djeluje umirujuće na mozak.

Krvni tlak

Visoki krvni tlak može dovesti do nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema, poput moždanog udara, srčanog udara, zatajenja srca, demencije, pa čak i zatajenja bubrega. 

No, dobra je vijest da, prema nekoliko istraživanja, plakanje ne samo da snižava krvni tlak i drži ga pod kontrolom već može i umiriti puls.

Nakupljanje toksina

Suze mogu očistiti nečistoće, poput prašine iz očiju. Također, kada plačete, suze ispiru toksine koji se zbog stresa nakupljaju u tijelu. 

Ovo uklanjanje toksina pomaže smanjiti razinu kortizola u tijelu, što rezultira boljim raspoloženjem. Stoga ne čudi da se često osjećate lakše nakon dobre seanse plakanja.

Promjene raspoloženja

Ako se pitate zašto se vaše ponašanje pretvorilo u agresivno i stalno se osjećate anksiozno i razdražljivo, onda biste trebali znati da posve točnog odgovora nema. 

Promjene raspoloženja događaju se iz različitih razloga. Jedan od takvih razloga je nakupljanje mangana u tijelu. Kad plačete, višak mangana istječe iz tijela sa suzama što smanjuje njegovu koncentraciju u tijelu te, kao rezultat, postanete mirniji i usredotočeniji.

Bol

Kad ste u fizičkoj boli, nekoliko se kapljica suza nehotice otkotrlja. Tako tijelo smanjuje osjećaj boli.

Istraživanje je otkrilo da, osim što se tijelo samo umiruje, plakanje oslobađa oksitocin i endorfin. Te kemikalije čine da se ljudi osjećaju dobro, a mogu olakšati fizičku i emocionalnu bol.

Pročitajte više