Ovo su namirnice koje ne biste trebali jesti i piti ako želite ravan trbuh

Foto: 123RF

NADIMANJE trbuha je normalna pojava s kojom se većina ljudi susretne barem jednom u životu. Postoje neke namirnice koje uzrokuju nadutost jer ih tijelo teže probavlja. Riječ je o hrani i napitcima koji sadrže hranjive tvari koje se ne mogu probaviti u tankom crijevu pa završavaju u debelom, gdje dolazi do procesa fermentacije uzrokovanog bakterijama. Taj proces rezultira stvaranjem plinova i nadutošću.

Ako vam je cilj spriječiti ili umanjiti tu pojavu i imati ravan trbuh, ovo su stvari koje biste trebali izbjegavati.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi poput sira i mlijeka mogu uzrokovati probavne smetnje, posebno ako ste intolerantni na laktozu ili preosjetljivi. Laktoza je prirodni šećer koji se nalazi u mliječnim proizvodima, a oni koji je ne podnose nemaju enzime potrebne za razgradnju tog šećera. 

Srećom, postoji puno zamjena za mlijeko, poput sojinog ili bademovog mlijeka, koje su idealne za one koji ne podnose laktozu ili samo žele izbaciti mliječne proizvode iz svoje prehrane.

Križano povrće

Brokula, cvjetača, prokulice i kelj spadaju u križano povrće koje sadrži puno folata, vitamina C i vlakana, ali istovremeno može uzrokovati nadutost i vjetrove. Ako ih se ne želite odreći, možete ih jesti pečene ili kuhane na pari.

Hrana s puno soli

Ljudi danas općenito unose previše soli, a procesiranu hranu, gotove juhe i umake te delikatese trebali bi izbjegavati. Naime, te namirnice sadrže puno soli i mogu biti okidač za nadimanje.

Alkohol

Alkohol uzrokuje zadržavanje vode u organizmu, baš kao i hrana bogata solju. Pijenje alkohola može biti povod za nadutost, ali i zatvor.

Lubenica

Ovo ljetno voće sadrži fruktozu, prirodni šećer koji tijelo teško apsorbira. 

Mahunarke

Mahunarke su zdrave i preporučljivo ih je unositi, ali zbog velikog udjela vlakana mogu uzrokovati vjetrove i nadutost.

Da biste izbjegli te simptome, možete ih kombinirati s rižom ili kvinojom ili ostaviti da se namoče u vodi preko noći.

Žitarice

Žitarice poput raži i pšenice sadrže fruktan, ugljikohidrat koji mnogi ljudi teško probavljaju.

Prema mnogim gastroenterolozima, ljudi često misle da gluten iritira njihov želudac, a zapravo je uzrok problema fruktan. Kada se ugljikohidrati ne mogu apsorbirati, fermentira ih crijevna bakterija, što dovodi do stvaranja plinova i nadimanja.

Gazirana pića

Mjehuriće mnogi smatraju osvježavajućima, ali oni mogu biti uzrok nadutosti, bilo da je riječ o mineralnoj vodi ili gaziranom soku.

Luk

Luk, kao i žitarice, sadrži fruktan i zbog toga se nalazi na ovom popisu.

Umjetni zaslađivači

Mnogi se okreću umjetnim zaslađivačima koji ne sadrže kalorije, ali zapravo ih tijelo teško probavlja, što dovodi do želučanih tegoba.

Kokice

Ova grickalica se u želucu širi, odnosno povećava volumen, što je ponekad uzrok nadutosti.

Žvakaće gume bez šećera

Žvakaće gume bez šećera sadrže iste sastojke kao i umjetni zaslađivači.

Jabuke

Jedna od najpopularnijih voćki sadrži vlakna, fruktozu i sorbitol, a sve navedeno ponekad vodi do nadutosti.

Kava

Kava je diuretik, ali može iritirati želudac osjetljivijih osoba. Ako spadate u tu skupinu, dodavanje mlijeka može pogoršati simptome.

Pročitajte više