Ovo su razlozi zašto žene češće obolijevaju od Alzheimerove bolesti, kažu doktori

Foto: Pexels

ISTRAŽIVANJA su pokazala da većina ljudi s Alzheimerovom bolešću ima 65 ili više godina, a gotovo dvije trećine su žene. Kako donosi Harvard Health, to znači da je Alzheimerova bolest gotovo dvostruko češća kod žena u odnosu na muškarce. No zašto je to tako?

Prvi i najvažniji razlog je taj što žene žive dulje od muškaraca, tvrde liječnici. Naime, najveći faktor rizika za Alzheimerovu bolest je upravo dob - što smo stariji, veća je vjerojatnost da ćemo razviti Alzheimerovu bolest. Međutim, to nije jedini razlog.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni 2022. godine u časopisu PLOS Medicine bavilo se ispitivanjem koji čimbenici reproduktivnog i hormonskog zdravlja povećavaju rizik od razvoja ove vrste demencije. Utvrđena su sljedeća četiri stanja:

  • kirurško uklanjanje reproduktivnih organa
  • dob prve menstruacije
  • žene koje nisu rodile
  • dob tijekom rađanja prvog djeteta.

Naime, kako je pokazala spomenuta studija, žene koje su imale histerektomiju imaju 12 posto veću vjerojatnost da će imati Alzheimerovu bolest od onih koje nisu. Osim toga, žene kojima su uklonjeni i jajnici i maternica imaju gotovo 2.5 puta veću vjerojatnost da će razviti ovo stanje.

Osim toga, žene koje su dobile svoju prvu menstruaciju prije 12. ili nakon 14. godine imaju 20 posto veću vjerojatnost da će imati Alzheimerovu bolesti od onih koje su dobile menstruaciju u dobi od 13 godina.

Liječnici također smatraju da žene koje su barem jednom bile trudne ili rodile imaju 85 posto manju vjerojatnost da imaju Alzheimerovu bolest od onih koje nikada nisu bile trudne. I na kraju, važnu ulogu ima i vrijeme rođenja prvog djeteta. Žene koje su prvi put rodile do svoje 21. godine imaju 43 posto veću vjerojatnost da će imati ovu bolest nego žene koje su prvi put rodile u dobi od 25 godina.

Pročitajte više