Ovo su znakovi koji vam pokazuju kako intenzivna vježba šteti vašem tijelu

Foto: 123RF

AKO ste se odlučili za tijelo iz snova, sigurno ćete provesti svaku slobodnu minutu u teretani kako biste brže postigli željeni rezultat. 

Ali ne brzajte, pretjerano vježbanje može biti štetnije za vaše tijelo i zdravlje od nedovoljno tjelovježbe.

Ovi savjeti će vam pomoći razumjeti simptome pretjeranog vježbanja kako vaš entuzijazam ne bi doveo do negativnih nuspojava.

1. Razina na kojoj vježbate je oslabila

Nisu svi dani treninga isti, tako da ako primijetite da nedovoljno radite, to je normalno. Ali ako nemogućnost postizanja ciljeva postane norma, onda ste vjerojatno dosegnuli svoj vrhunac. 

Ako pretjerano vježbate, osjećat ćete se iscrpljeno i izgubit ćete izdržljivost. U tom slučaju osjetit ćete kako snaga vašeg stiska slabi, a pojavljuje se dodatna bol u zglobovima. 

2. Osjećate bol duže nego inače

Prirodno je da vas boli ako ste tek započeli s vježbanjem ili ste prešli na drugačiji stil vježbanja. 

Ali ako ste redoviti u treninzima i niste izmijenili svoj stil, a ipak imate neobičnu bol koja traje duže od uobičajenog, vjerojatno ste pretrenirani. 

Taj je osjećaj možda vrlo sličan onom osjećaju koji ste imali kad ste prvi put započeli dizati utege.

3. Izgubili ste motivaciju za vježbanje

Nakon što ste puni entuzijazma odlazili u teretanu svaki dan, a odjednom vam se učini da ste izgubili motivaciju, to bi mogao biti znak  da ste možda pretjerali s treninzima. 

Na kraju, ovaj nedostatak motivacije može čak dovesti do depresije. A kod takvog ćete slučaja izuzetno teško razumjeti razlog osjećaja depresije.

4. Osjećate se bolesno cijelo vrijeme

Ako redovno trenirate i vodite zdrav život, a opet se redovito razbolite, to bi moglo biti zato što prekomjerno trenirate. 

Prehlada ili groznica mogu, naravno, biti drugi razlozi. 

Ali ako se to redovito događa, a vidljivi su i neki drugi znakovi pretjeranog vježbanja, bolje je da pomnije proučite svoj režim treninga.

5. Gubite mišiće

Ako prekomjerno trenirate, vaše tijelo ne dobiva odmor koji mu treba da ozdravi, a zatim jače obnovi mišiće. 

To dovodi do gubitka mišića, a u ekstremnim slučajevima i do ozljeda. U nekim slučajevima može vam dati i natečeni izgled zbog prekomjernog zadržavanja vode.

6. Dobivate kronične ozlijede

To su ozljede koje se ponavljaju ili ne nestaju. Kad pretjerano vježbate, a ne dajete tijelu vremena da se oporavi, mišići se ne razvijaju jer ne mogu zacijeliti.

Međutim, do ozljeda može doći i zbog preopterećenja, što znači da ponavljate istu vježbu vrlo dugo bez promjene.

7. Teško vam je zaspati

Pretjerano vježbanje može uzrokovati prekomjernu proizvodnju hormona stresa, a to može otežati san. 

Vašem tijelu treba odgovarajuća količina sna kako bi zacijelilo oštećene mišiće i zamijenilo ih jačim. Pretjerano vježbanje u ovom slučaju stvara začarani krug.

Pročitajte više