Ovu namirnicu trebali bismo jesti barem jednom dnevno, dobro utječe na zdravlje srca

Foto: Unsplash

URAVNOTEŽENA prehrana i zdrav način života mogu biti važni čimbenici u poboljšanju zdravlja srca. Uključivanje zdravih masti, poput nezasićenih masti, nešto je što dugoročno može pomoći u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti. Dijetetičarke Alyssa Smolen i Courtney Vickery, kao najbolji izvor zdravih masti izdvojile su avokado.

"Dodavanje avokada u prehranu jednostavan je i lak način za bolje zdravlje srca", ističe Smolen. Dijetetičarke su otkrile i nekoliko razloga zašto bismo ga trebali češće uključivati u prehranu.

Dobar izvor zdravih masti

Avokado sadrži zasićene i nezasićene masti, ali 75 posto njegovih masti je nezasićeno, što ga čini izvrsnim izborom za zdravlje srca, prenosi Eating Well. Nezasićene masti neke su od najzdravijih vrsta masti za zdravlje srca.

"Neka istraživanja sugeriraju da nezasićene masti u avokadu, posebno oleinska kiselina, mogu biti korisne kada se pokušava poboljšati endotelnu disfunkciju ili sposobnost krvnih žila da pomiču krv kroz tijelo", tvrdi dijetetičarka Courtney Vickery.

Nezasićene masti u avokadu daju mu kremastu teksturu i ugodan okus u ustima. Ove zdrave masti također su uvelike odgovorne za to što je avokado tako hranjiva namirnica.

Pomažu u snižavanju razine kolesterola

Nezasićene masti, u kombinaciji s vlaknima, mogu pomoći u poboljšanju dobrog kolesterola dok pomažu u snižavanju razine lošeg kolesterola, prenosi Eating Well.

"Avokado je bogat vlaknima koja su poznata po tome što pomažu u povećanju HDL-a, odnosno dobrog kolesterola. Želimo da se razine HDL-a povećaju, a razine LDL-a smanje kako bismo spriječili kardiovaskularne bolesti", objašnjava Vickery.

Mogu pomoći u smanjenju upala i triglicerida

Zdrave masti unutar avokada mogu također pomoći u smanjenju upale, zahvaljujući protuupalnim mastima i omega-3 masnim kiselinama. Omega-3 masne kiseline su vrsta polinezasićenih masnih kiselina koje mogu pomoći smanjiti upale i poboljšati visoku razinu triglicerida.

Odabir zdravih namirnica, poput avokada koji sadrži zdrave masti, te voća, povrća i cjelovitih žitarica, može pomoći u smanjenju upale i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Pročitajte više