Pet minuta skakanja dnevno može biti ključno za zdravlje kostiju kod žena

Foto: Pexels

PONEKAD najjednostavnije vježbe daju najbolje rezultate. Do te spoznaje došli su i znanstvenici sa Sveučilišta Loughborough koji su upravo predstavili rezultate svog istraživanja.

Prema njima, svakodnevno skakanje u trajanju od samo pet minuta može zaštititi žene od loma kostiju, osobito kukova. Ova jednostavna, a čudesna vježba može ojačati kosti u nogama čineći ih gušćima te smanjujući rizik od lomova.

Krhke kosti, uzrokovane stanjem zvanim osteoporoza koje stvara rupe u kostima, čest je problem kod žena u menopauzi. Iako je tjelovježba s utezima najbolji način za jačanje kostiju (kao i mišića), stariji ljudi nisu baš uvijek sposobni za to. Upravo zato je ovo saznanje znanstvenica vrlo važno.

Naime, oni su tijekom šest mjeseci pratili 35 žena u dobi od 55 do 70 godina kojima su rekli da dnevno rade do 50 poskoka s jednom nogom. Otkrili su da se gustoća kostiju povećala u nozi na kojoj su skakale dok se na drugoj smanjila. Gustoća vrata femura - vrha kosti koja se pričvršćuje na kuglu zgloba kuka - povećala se za 3,2 posto dok se u drugoj nozi smanjila između 0,5 i 0,75 posto.

Važno je naglasiti kako je utvrđeno da ova vježba nije izazvala nikakva oštećenja koljena.

Dr Katherine Brooke-Wavell koja je sudjelovala u ovom istraživanju istaknula je da se samo u Velikoj Britaniji godišnje prosječno zabilježi oko 79 tisuća lomova kukova te da je taj problem osobito izražen kod žena u postmenopauzi, prenosi Daily Mail.

Pročitajte više