Pet najranijih znakova raka kože na koje treba obratiti pozornost

Foto: Shutterstock

MELANOM je najzloćudniji oblik raka kože. Kako donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, melanom je zapravo zloćudni tumor melanocita, odnosno stanica koje stvaraju melanin. Zbog velike sklonosti ranom metastaziranju ubraja se među najagresivnije tumore kože. Ipak, dobra je vijest da se jednostavno može otkriti na vrijeme te efikasno liječiti.

U 2018. godini u Hrvatskoj zabilježen je 501 novodijagnosticirani slučaj malignog melanoma u muškaraca i 425 slučajeva u žena. Zabrinjavajući je trend rasta novih slučajeva bolesti. Upravo zbog toga dermatolozi ističu veliku važnost redovitog pregledavanja madeža, ali i svih ostalih neobičnih promjena na koži koje bi mogle biti znak raka kože.

Kako donosi The Sun, postoji čak pet ranih znakova koji mogu ukazivati na to da osoba ima rak kože. To uključuje sljedeće:

  • sumnjive madeže koji mijenjaju oblik ili boju
  • kvržice za koje ne znamo kako su nastale
  • tamne linije na noktu
  • kronični umor čak i nakon odmora
  • nagli gubitak kilograma.

Osim ovih najranijih znakova, postoje još neki simptomi koji ukazuju na rak kože. To mogu biti žutilo očiju i kože (žutica), nakupljanje tekućine u trbuhu i neobjašnjivi bolovi u trbuhu, upozoravaju liječnici.

Pročitajte više