Pet suludih medicinskih mitova koji se šire na TikToku

Screenshot: TikTok

Vrlo malo informacija objavljenih na TikToku se provjerava, stoga ih uvijek treba uzeti s rezervom. Pogotovo kada su u pitanju medicinski savjeti. Izdvojili smo pet suludih medicinskih mitova koji su se brzinom munje proširili TikTokom, a neki mogu biti i štetni. 

1. Krumpiri liječe gripu i temperaturu

Mit koji se brzinom munje proširio jest vezan uz liječenje gripe krumpirom. Postoje brojne snimke ljudi koji stavljaju krumpire u čarape te pokazuju da su do jutra krumpiri potpuno istrulili, odnosno "upili bolest". Premda su mnogi uvjereni u djelotvornost ovog jednostavnog trika, znanost se uvijek ograđuje od njega i tvrdi da ne postoje nikakvi konkretni dokazi koji upućuju na to da krumpir liječi gripu.

@isabelle.lux 😷Obv its not a cure and im 100% pro-doctor & pro-medicine etc but for WHATEVER reason it works and it cant hurt to try 🙂 #potatoesinsock #naturalremedy #naturalremedies #naturalremedieswork ♬ original sound - Isabelle ⚡️ Lux

2. Poznavanje vlastitog ciklusa kao "najbolja" metoda kontracepcije

Ovo je vrlo vjerojatno dezinformacija koja je najviše zabrinula stručnjake. Mnogi tiktokeri zagovaraju povratak prirodi i pozivaju pratiteljice da prestanu uzimati hormonsku terapiju kao oblik kontracepcije. Smatraju da je puno bolje osloniti se na metodu ritma, odnosno suzdržavanje od spolnog odnosa tijekom plodnih dana.

Stručnjaci upozoravaju da bi to moglo dovesti do brojnih neželjenih trudnoća jer žena lako može ovulirati a da to ne zna.

3. Konzumiranje hrane prije spavanja 

Ne, večernji obrok neće vam pomoći da bolje spavate, kao što tvrde neki tiktokeri. Baš naprotiv, liječnici kažu da je idealan razmak između posljednjeg obroka i odlaska na spavanje tri sata.

4. Liječenje kašlja sljezovim kolačićima 

Brojni videozapisi tvrde da će konzumiranje sljezovih kolačića pomoći u liječenju kašlja ili prehlade. Ovdje postoji trunka istine. Naime, korijen i lišće biljke bijelog sljeza puni su antioksidansa i dugo se koriste u medicinske svrhe. Pomažu kod otpuštanja sluzi, inhibiranja bakterija, jačanja imuniteta te umirivanja nadraženog grla.

Ali problem je u tome što su današnji sljezovi kolačići gotovo čisti šećer i ne sadrže ljekovita svojstva, pa im je medicinska učinkovitost nikakva, unatoč onome što TikTok obećava.

@memphis.mommy Replying to @mittenkitten7151 What is life????? #fyp #viral #cough #vaccine #100daycough #whoopingcough #pertussis ♬ Cumbia Buena - Grupo La Cumbia

5. Korištenje krumpira za liječenje upale grla

Još jedna dezinformacija vezana uz krumpir je ta da on liječi upalu grla. I dok liječnici priznaju da postoje neki dokazi da azelaična kiselina u krumpiru posvjetljuje kožu te da prisutnost prirodnog antibiotika solanina može djelovati protiv bakterija u aknama i pomoći u čišćenju kože, ideja da on može izliječiti upalu grla naprosto je smiješna.

Pročitajte više