Poduzmite ova 4 koraka pri posjetu liječniku, prema savjetima jedne liječnice

Foto: Shutterstock

POMISAO da vam vaš liječnik možda ne daje optimalne medicinske savjete je zastrašujuća, ali moguće je da i mi imamo djelomičan utjecaj na to. Povjerenje u struku je važno, ali važan je i faktor naše sposobnosti za komunikaciju i razumijevanje osnovne terminologije pri pojašnjavanju nekih simptoma ili općenitih poteškoća, smatra Dr. Leslie Kernisan.

Liječnik bi trebao nuditi savjete utemeljene na najnovijim medicinskim spoznajama, mora se prilagoditi vašim sposobnostima razumijevanja, pomoći vam da razmotrite različite opcije, kao i razraditi s vama rizike i prednosti.

Dr. Kernisan tvrdi da postoje koraci koje svaka osoba treba uzeti u obzir pri odabiru liječnika opće prakse i prije samog posjeta istom. Ona smatra da se ne bismo trebali samo prepustiti, već da bismo se trebali informirati o nekim osnovama da bismo lakše iskomunicirali svoje poteškoće i pomogli liječniku da bolje utvrdi dijagnozu i razradi plan liječenja. 

Dr. Kernisan navodi 4 koraka koje možemo poduzeti da bismo dobili što bolju zdravstvenu skrb:

  • Pažljivo birajte svoje liječnike
  • Odradite domaću zadaću i pripremite se kad su u pitanju zdravstveni uvjeti i mogućnosti liječenja
  • Pitajte o alternativama
  • Razmotrite drugo mišljenje.

Imajte na umu da što više toga naučite i što se bolje informirate, dobit ćete bolju, stručniju i kvalitetniju povratnu informaciju, smatra dr. Kernisan.

Pročitajte više