Pojavila se teza da maska od aspirina rješava problem akni. Koliko je to sigurno?

Foto: TikTok

TIKTOK je postao oaza novih trendova, posebno po pitanju ljepote i wellnessa. Ljudi su izbjeljivačem pokušavali izbijeliti zube i kemikalijama ukloniti madeže s kože pa su ih stručnjaci upozorili da to ne rade. 

Sad jedna korisnica tvrdi da se maskom za lice od aspirina uspješno rješava akni.

"Akne? Prištići? Maskne? Isprobajte masku od aspirina", napisala je. 

Snimila je video u kojem je dvije tablete aspirina otopila u vodi pa tu smjesu nanijela na lice i ostavila je tri minute te isprala. Savjetuje da se to čini "svakih nekoliko dana".

@tellyourdogisayhello

Acne? Breakouts? Maskne? Try an aspirin mask. I didn’t have to go on accutane again because of this trick. ##maskne ##acne ##zits ##diy ##breakout ##WAP

♬ original sound - tiktokbrownchick

Video je u pet dana skupio 1,3 milijuna pregleda i dijeli se dalje, ali mnoge je njezina ideja zabrinula. 

Naime, aspirin je analgetik koji se koristi za ublažavanje boli.

"Njime se tretira cijeli niz upalnih stanja, uključujući i neke iz spektra dermatologije", kaže za časopis Health liječnica Annie Gonzales.

Aspirin sadrži acetilsalicilnu kiselinu, sintetski derivat salicilne kiseline, koja je popularni lokalni lijek za akne. 

"Nastala je kemijskom reakcijom između salicilne kiseline i octene kiseline", objašnjava ona.

Međutim, važno je napomenuti da aspirin ili acetilsalicilna kiselina nisu isto što i salicilna kiselina, i obrnuto. Dok acetilsalicilna kiselina može smanjiti upalu, ne smije se koristiti na licu.

"Svakako to ne preporučujem, pogotovo ne za svakodnevnu njegu, kao što se savjetuje u videu", kaže dermatolog Nazanin Saedi.

Glavni razlog je taj što je acetilsalicilna kiselina jednostavno pregruba za kožu.

"To može iritirati kožu i dovesti do crvenila i ljuskanja", kaže dr. Saedi. "Također, maske iritiraju našu kožu i čine nas osjetljivijima, tako da upozoravam pacijente da se prekomjerno ne umivaju i ne koriste grube proizvode."

Dr. Gonzalez dodaje da ne postoje znanstveni dokazi koji podržavaju ovaj popularni "uradi sam" lijek protiv akni. Iako može pomoći kod upale, zapravo ne liječi ili sprječava izbijanje prištića.

"Kada pore začepe mrtve stanice kože, bakterije i sebum, obično dolazi do upale i nastaju akne", objašnjava ona. 

"Aspirin ne liječi akne, nego je samo odgovor na upalu. Još je gore što može isušiti kožu i dovesti do izbijanja novih prištića."

Dermatolozi su složni da ovakva maska može i povećati vjerojatnost za ožiljke, što zapravo znači da ostavlja dugoročne posljedice. Ako vas muče akne, posavjetujte se s dermatologom oko mogućih rješenja jer postoje mnogi izvrsni lijekovi koji su učinkoviti za akne.

Pročitajte više