Pomoću ovih simptoma vam tijelo pokušava reći da nešto nije u redu

Foto: Shutterstock

KAD stvari krenu po zlu po pitanju našeg zdravlja, to se obično ne događa samo od sebe ni bez upozorenja. Naša tijela obično šalju signale da znamo da postoji problem i na nama je da obratimo pažnju na njih.

Naime, naše tijelo ne komunicira samo o fizičkim aspektima, već nam može pružiti i neke znakove o problemima s mentalnim zdravljem. "Poruke vašeg tijela da doživljavate akutni stres, kronični stres ili depresiju mogu vam pomoći da shvatite da je ono što osjećate vrlo stvarno i zahtijeva vašu pažnju, možda dijagnozu i liječenje", kaže psihijatrica dr. Gail Saltz.

"Također vam mogu reći da morate razviti više alata za suočavanje sa stresom i svojim raspoloženjem kako biste dugoročno prošli bolje i spriječili buduće epizode", objasnila je dr. Saltz.

Tijelo komunicira o problemima sa zdravljem na različite načine

Dr. Saltz kaže: "Um i tijelo su povezani tako da ono što utječe na naš mozak utječe i na naše tijelo. Kada doživimo snažan akutni stres, tijelo nam to može otkriti putem uočljivih simptoma koji se javljaju zbog prvobitnog oslobađanja norepinefrina (neurotransmitera) koji mogu izazvati nervozu, povišenje krvnog tlaka, mučninu, pa čak i nedostatak zraka.

Tijekom vremena, ako se stres održava i postane kroničan, često oslobađanje hormona kortizola zbog stalnog stresa uzrokuje trošenje tijela i osoba se može osjećati iscrpljeno, izmoždeno, umorno, imati razne neobjašnjive nelagode u raznim dijelovima tijela ili bolove u trbuhu, glavobolje.

Promjene na koži

Dr. Michael Green objašnjava: "Promjene na koži kao što su osip, diskoloracije ili izrasline uvijek treba shvatiti ozbiljno. Dermalne fluktuacije mogu značiti bilo što, od alergijske reakcije do ozbiljne bolesti ili unutarnje infekcije. Često su promjene na koži prvi znak dijabetesa, lupusa ili problema s jetrom. Na primjer, dijabetičari često imaju tamne mrlje na vratu, pazuhu ili preponama. Lupus, autoimuna bolest, obično je povezan s osipom u obliku leptira na obrazima i nosu."

Dr. Green dalje objašnjava da pojava osipa ili žutice može biti znak da nečija jetra ne funkcionira ispravno. "Znajući to, nikada ne odbacujte kožne promjene kao beznačajne. Koža je najveći organ na tijelu, a promjene mogu ukazivati na veći problem. Uvijek razgovarajte sa svojim liječnikom ako primijetite da nešto nije u redu", objasnio je.

Česta glad ili žudnja za hranom

Zdravstvena trenerica Lindsay Tullis kaže: "Ako često osjećate glad ili žudite za hranom, vaše tijelo vam može pokušavati poručiti da vam zapravo treba više sna. Nedostatak sna može povećati oslobađanje grelina, našeg hormona gladi. Važno je da pripazimo na ovaj signal, jer to što je zapravo potrebno našem tijelu možda zapravo nije hrana."

Umor

Prema Tullis, "umor se često može osjetiti nakon dugog dana, posebno ako slijedi nakon nemirne noći. Ali također može biti znak nečega ozbiljnijeg. Kronični umor može biti simptom mnogih zdravstvenih problema kao što su poremećaji štitnjače, bolesti srca ili dijabetes. Važno je ne samo pratiti koliko se često umor pojavljuje nego i što ga izaziva."

Pročitajte više