Prošek uzrokuje najgori mamurluk, ali ovi savjeti spašavaju situaciju

Foto: Pexels

PROŠEK je slatkasto, desertno vino pa ne čudi što je mnogima omiljen. Ipak, upravo zahvaljujući svom primamljivom i pitkom okusu, ono vas vrlo lako može "prevariti".

Pokazalo se kako je mamurluk uzrokovan upravo prošekom jedan od najgorih koje možete iskusiti. Dijetetičarka Lee Holmes tvrdi kako je uzrok tome što takva vina uzrokuju da se alkohol brže i dublje apsorbira u krvotok.

"Budući da se prošek apsorbira brže od ostalih pića, sljedeći dan dovodi do jačih simptoma mamurluka, poput glavobolje, mučnine, povećane osjetljivosti na svjetlost i izrazito suhih usta", objasnila je.

To potvrđuju i istraživanja koja pokazuju kako se dvije trećine ljudi brže napiju ako konzumiraju prošek, šampanjac ili druga pjenušava vina u usporedbi s onima koji piju druga alkoholna pića.

Imajući to na umu, The Sun je izdvojio nekoliko ključnih savjeta koji bi vam mogli pomoći spasiti situaciju kad se suočite s nevjerojatnim mamurlukom:

Rehidrirajte se

Alkohol je diuretik, zbog čega često mokrite i to dovodi do dehidracije. Iako se dehidracija ne smatra glavnim uzrokom mamurluka, ona može pridonijeti simptomima kao što su žeđ, glavobolja, umor i suha usta. Zbog toga je voda vaš najbolji prijatelj tijekom mamurluka - jer će izbaciti toksine iz vašeg organizma. No, izotonični napitci su također dobar odabir.

Trčite

Na prvu se trčanje u ovakvom stanju čini kao nemoguća misija, ali ono će ubrzati rad metabolizma zahvaljujući čemu će se osloboditi endorfin, a on će vam pomoći da popravite raspoloženje.

Popijte ibuprofen

Istraživanje je pokazalo da su protuupalni lijekovi poput ibuprofena zapravo bolja alternativa mamurluku od paracetamola. Konzumiranje alkohola zapravo otežava jetri razgradnju paracetamola i, u nekim slučajevima, može uzrokovati zatajenje jetre. Naravno, samo ako uzmete više od preporučene doze.

Umjesto toga, uzmite ibuprofen čim se probudite, popijte dovoljnu količinu vode i počastite se ugljikohidratima.

Doručkujte poput kralja/kraljice

Znamo, i ovo vam sada nije nimalo privlačno, ali bi vam moglo pomoći. Izbjegavajte masne i visoko kalorične obroke, ali u svoj doručak uvrstite jaja. Ona su bogata bjelančevinama i vitaminom B koji pomažu detoksu jer sadrže cistein, aminokiselinu koja razgrađuje toksične nusproizvode nastale konzumiranjem alkohola.

Također, dobar odabir su kokosova voda, grčki jogurt, zobene pahuljice, maslac od kikirikija, juha, losos, avokado ili pak rajčice. Sve te namirnice pomažu u borbi s mamurlukom.

Pročitajte više