Proteinski kolač od batata: Više za vaše zdravlje i vitku liniju

Foto: Pinterest

BATAT, poznat i kao slatki krumpir, namirnica je koja posjeduje izrazito kvalitetna nutritivna svojstva. Batat je bogat vitaminima i mineralima.

U svom sastavu sadrži velike količine vitamina A, B i C. Batat, između ostaloga, sadrži i velike količine kalija, kalcija, magnezija i željeza.

Vrlo velika značajnost batata za prehranu proizlazi i iz činjenice da on sadrži velike količine beta karotena te vlakana. 
 
Batat iznimno blagotvorno utječe na pregršt stavaka vezanih uz zdravlje organizma, a slatki okus koji ga obilježava samo je dodatni razlog za njegovu konzumaciju. 
 
Sastojci:
 
500 g batata
 
500 g skute 
 
60 g whey proteina (čokolada)
 
20 g whey proteina (vanilija)
 
1.5 dcl nezaslađenog sojinog mlijeka
 
6 bjelanjaka
 
1 čajna žlica stevije u prahu
 
Priprema:
  • 1. Batat ogulite te kuhajte dok u potpunosti ne omekša
     
  • 2. Ručnim mikserom izmiksajte kuhani batat, 300 g skute, whey protein s okusom vanilije, 4 bjelanjka, 1 dcl nezaslađenog sojinog mlijeka i 1 čajnu žlicu stevije u prahu
     
  • 3. Izmiksanu smjesu u trajanju od 5 min kuhajte na na laganoj vatri uz neprekidno miješanje
     
  • 4. Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup za kolač željenog oblika 
     
  • 5. Štapnim mikserom izmiksajte 200 g skute sira, whey protein s okusom čokolade, 2 bjelanjka i 1/2 dcl nezaslađenog sojinog mlijeka
     
  • 6. Izmiksanu smjesu kuhajte na laganoj vatri u trajanju od 5 min, nakon čega je prelijte preko prethodno pripremljene smjese za kolač
     
  • 7. Kolač ohladite u hladnjaku
 
Ovaj kolač, osim što sadrži batat, sadrži i namirnice koje su izrazito kvalitetni izvori protina, a koje se razlikuju prema vremenu potrebnom za njihovo probavljanje.

Dakle, osim kvalitetnih svojstava batata, konzumacijom ovog kolača vašem ćete organizmu pružiti i značajne količine proteina kroz duži vremenski period. 

Dobar tek! 

Pročitajte više