Psiholozi tvrde da ova boja posteljine nije dobra za spavanje

Foto: Unsplash

AKO noću ne možete spavati, možda je problem u vašoj posteljini. Prvo, nužno je da je posteljina na kojoj spavamo od kvalitetnih materijala, ali, prema psiholozima, i njezina boja ima važnu ulogu.

Stručnjaci već dugo smatraju da je važno kakvim smo bojama okruženi jer i one podsvjesno utječu na nas. Osim boje zidova sobe, na kvalitetu sna može utjecati i boja posteljine, a bijela, smatraju, nije dobar izbor.

Dorothy Chambers tvrdi da se rezultati istraživanja koji sugeriraju da su neutralne boje najbolji izbor za dom ne odnose na boju posteljine.

"Kada govorimo o posteljini, najbolje nijanse su žuta, narančasta, crvena i crna. Izbjegavajte bijelu i svijetloplavu", kaže ona te pojašnjava da neki smatraju da te boje mogu utjecati na razinu melatonina, hormona koji se luči tijekom noći, ali i na ciklus spavanja i budnosti.

Sličnog stava je i neuropsiholog Alexander Burgmeister. 

"Iako je važna tkanina i kvaliteta posteljine i boja je bitna za dobar san. Najbolje je koristiti posteljinu tamnijih boja", tvrdi Alexander te dodaje da su siva i tamnozelena posteljina odličan izbor za poboljšanje navika spavanja. Objašnjava da svijetle boje mogu poremetiti san jer uzrokuju naprezanje očiju dok se tijelo opušta.

Pročitajte više