Pušenje u ranoj dobi može dovesti do pretilosti potomaka, otkrili su znanstvenici

EPA-EFE

ISTRAŽIVAČI sa Sveučilišta Bristol pregledali su podatke o 14.000 trudnica koje su se prijavile na studiju Djeca devedesetih, koja je osnovana za pomno praćenje zdravlja njihove djece i unučadi. Volonterke su bili klasificirane prema zapisima o tome jesu li njihovi djedovi ili pradjedovi počeli pušiti prije 13. godine ili u tinejdžerskim godinama. Znanstvenici su otkrili vezu s povećanjem tjelesne masnoće kod unuka i praunuka.

Dakle, djevojke čiji je pradjed po majci pušio u djetinjstvu imale su u prosjeku 5.35 kilograma više masnih naslaga kada su navršile 17 godina nego kada su njihovi preci usvojili tu naviku kasnije, u tinejdžerskim godinama. Također, ako su njihovi djedovi s očeve strane bili pušači od mlađe dobi, tada je povećanje tjelesne masnoće iznosilo 3.54 kilograma.

Potrebno još dodatnih ispitivanja da bi se utvrdila ova veza

Otkrili su da je veza specifična za spol i sugerirali su da bi to moglo biti uzrokovano pušenjem, koje mijenja DNA u starijim generacijama, koju bi potom mogli naslijediti njihovi potomci.

Ipak, nisu dali jasan razlog zašto se čini da to više pogađa žene nego muškarce i rekli su da je potrebno više studija kako bi se potvrdila veza, a nisu ustanovili ni zašto su postojale razlike ovisno o očevoj ili majčinoj lozi, piše The Daily Mail.

Ova je studija objavljena u časopisu Scientific Reports.

Pročitajte više