Redovito uzimanje ovog suplementa može spriječiti pojavu osteoporoze, kaže studija

Foto: Pexels

OSTEOPOROZA ili bolest kostiju jedna je od najčešćih kroničnih bolesti, a čak 80 posto svih oboljelih čine žene. Osnovni razlog pojave ove bolesti jest starenje, kao i manjak spolnih hormona zbog čega se javlja najčešće upravo u kasnoj srednjoj i starijoj životnoj dobi. Međutim, stručnjaci su došli do zaključka koji bi mogao pomoći u sprječavanju pojave ove vrlo česte bolesti, a krije se u uzimanju jednog suplementa, donosi Cleveland Clinic.

Naime, nedavno istraživanje tako je pokazalo kako uzimanje suplementa kalcija prije navršenih 35 godina života može pomoći kod zaštite zdravlja kostiju te, između ostaloga, sprječavanju pojave osteoporoze u starijoj dobi.

"Ovakva intervencija u mladosti može imati veliki utjecaj na zdravlje kostiju u starosti i prevenirati osteoporozu", kaže voditelj studije Yupeng Liu koji dodaje kako su rezultati fantastični prvenstveno zbog činjenice što ističu važnost preventive, a ne liječenja.

Rezultati ove analize naglašavaju važnost brige o svojim kostima već u ranoj mladosti, o čemu mnogi rijetko razmišljaju te se uglavnom bave ovom temom kada do problema s kostima već dođe što je, kažu stručnjaci, prekasno.

"Gustoća kostiju je na vrhuncu kada imamo od 25 do 30 godina, a od tog trenutka počinje opadati, a smatra se da gubimo oko jedan posto gustoće kostiju svake godine. Upravo je iz tog razloga važno u mladosti ulagati u zdravlje kostiju, a što je ona veća to su manje mogućnosti da će se razviti osteoporoza i da će doći do prijeloma ili nekih drugih problema s kostima", objašnjava Megan Wong, jedna od autorica studije.

Pročitajte više