Savjet stručnjaka početnicima: Obavezno provjerite svoju mobilnost prije početka vježbanja

Foto: 123rf/Index

NIKAKO da se konačno odlučite početi vježbati. Nikako da uopće odlučite od kud i gdje krenuti i pritom niste baš dobro upoznati s fizionomijom tijela niti pravilima koja biste trebali znati da vaše vježbanje ma koncu pruži najbolji učinak, bez ozljeda i upala.

Prvo i osnovno što morate napraviti jest provjeriti svoju mobilnost. To je prva stvar koju bi s vama napravio i trener u teretani kako bi procijenio za kakve ste vježbe i opterećenja spremni.

"Tek na temelju procjene mobilnosti vaših zglobova treneri bi vam mogu kreirati trening za početnike te savjetovati koje vježbe, s kolikim opterećenjem i u kojoj količini bi bilo najbolje raditi." istaknuo je fitnes koordinator Orlando Fitnes Green Gold Gyma-a Matija Pavlagić. 

No za početak svakako provjerite svoju mobilnost. Ako ništa drugo pokušajte napraviti sve ove vježbe i ocijeniti koliko vam ih je bilo lako napraviti, gdje ste najviše zapinjali i kakva vam je uopće mobilnost tijela – torakalnog dijela, ramenog dijela, kukova i stražnje lože.

Uostalom, ovo su prave vježbe za zagrijavanje vašeg tijela za daljnji trening. 

Otvaranje trupa

15 laganih ponavljanja 
Otvaranje ramena

15 laganih ponavljanja u oje strane pazeći da kružnim pokretom otvarate rame najviše što možete. Otvaranje kukova

Ovu vježbu radite s 20-ak ponavljanja. 

Istezanje pregibača kuka 

Vježbu izdržite oko 2 minute. 

Mobilnost kukova i stražnje lože 

15 ponavljanja s jednom i drugom nogom. 

Mobilnost Ahilove tetive i nožnog zgloba

15 laganih ponavljanja.

 

Pročitajte više