Sedam uobičajenih vrsta voća koje mogu biti opasne za dijabetičare

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

VOĆE se smatra jednim od najzdravijih međuobroka. Ne samo zato što sadrži obilje vitamina i vlakana već i zbog toga što je niskokalorično. Ali određeno voće, koje ima viši glikemijski indeks, moglo bi biti opasno za dijabetičare.

Glikemijski indeks je numerička skala koja se koristi za određivanje koliko brzo pojedina hrana povisuje razinu glukoze u krvi. Dok crni ribizl, primjerice, ima glikemijski indeks 15, kod zrelih banana on iznosi 60. 

Nizak glikemijski indeks iznosi od 0 do 55, srednje visoki glikemijski indeks je od 56 do 69, dok je visoki glikemijski indeks 70 i viši.

"Hrana s visokim glikemijskim indeksom može natjerati tijelo da pokuša proizvesti val inzulina kako bi se suprotstavilo brzodjelujućim ugljikohidratima, a uobičajena posljedica toga je osjećaj gladi unutar dva do tri sata", pojašnjava Diabetes.co.uk.

Za osobe s dijabetesom ovo može biti iznimno opasno jer je sposobnost tijela da kontrolira razinu glukoze u krvi smanjena ili uopće ne postoji.

Voće s visokim glikemijskim indeksom su banane, naranče, mango, grožđe, grožđice, datulje i kruške. Voće s nižim glikemijskim indeksom su bobičasto voće, šljive, kivi i grejp.

"Namirnice s niskim glikemijskim indeksom, kao što su cjelovite žitarice, voće, povrće, grah i leća, namirnice su koje bismo trebali jesti kao dio zdrave, uravnotežene prehrane. Međutim, korištenje glikemijskog indeksa za odlučivanje jesu li namirnice ili kombinacije namirnica zdrave može dovesti u zabludu. Hrana s visokim glikemijskim indeksom nije nužno nezdrava i nije sva hrana s niskim glikemijskim indeksom zdrava. Na primjer, lubenica i pastrnjak su namirnice s visokim glikemijskim indeksom, dok čokoladni kolač ima nižu vrijednost", dodaju stručnjaci za dijabetes.

Primjeri drugih namirnica s visokim glikemijskim indeksom su šećer i slatka hrana, slatka bezalkoholna pića, bijeli kruh, krumpir i bijela riža.

Pročitajte više