Sedam vrsta voća za jačanje imuniteta ove zime

Foto: Pexels

Kako se zima nastavlja i dani postaju sve hladniji, s porastom prehlada i viroza, vrijeme je da postanemo oprezni što jedemo. Postoje bezbrojni dodaci prehrani i "čudesni" pripravci, ali najbolja opcija za jačanje imuniteta je konzumiranje voća. Ovih sedam vrsta pomoći će nam da ostanemo zdravi ove zime.

1. Bobičasto voće

Bobičasto voće, poput borovnica, jagoda i malina, prepuno je antioksidansa, vitamina i vlakana koja pomažu u održavanju cjelokupnog zdravlja. Polifenoli u bobičastom voću poznati su po antivirusnim, protuupalnim i imunomodulatornim svojstvima.

2. Citrusno voće

Voće, poput naranči, grejpa i klementina, bogato je vitaminom C koji jača imunološki sustav i pomaže tijelu u borbi protiv infekcija. Također pružaju dobru dozu antioksidansa koji su važni za cjelokupno zdravlje.

3. Jabuke

Jabuke su bogate vlaknima te mogu pomoći u probavi i reguliranju razine šećera u krvi. Također, sadrže antioksidanse i vitamin C koji pridonose jačanju imunološkog sustava.

Kora jabuke sadrži kvercetin, vrstu flavonoida koji pomaže u jačanju imunološkog sustava i smanjenju upale, piše HOLA USA.

4. Šipak

Šipak je bogat vlaknima, antioksidansima i vitaminima C, E, K, što ga čini odličnim za vaš imunološki sustav. Može pomoći u zaštiti tijela od oksidacijskog stresa i zaštiti od raznih stanja.

5. Grožđe

Grožđe sadrži antioksidanse poput resveratrola koji mogu pomoći vašem imunološkom sustavu u borbi protiv bakterija. Također je dobar izvor vitamina C i K te može imati protuupalne učinke i zaštitne učinke na srce.

6. Kivi

Kivi je odličan izvor vitamina C, K i E, željeza, karotenoida i antioksidansa. Pomaže u jačanju imunološkog sustava te pridonosi zdravlju kože i crijeva.

7. Banane

Banane su dobar izvor kalija i mogu pomoći u održavanju pravilnog rada srca i krvnog tlaka. Također, bogate su vitaminom B6 koji je potreban za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava i pomaže u regulaciji energije u mozgu.

Tijekom zime posebno je važno obratiti pažnju na prehrambene navike. Konzumiranjem ovog voća možemo pridonijeti jačanju imunološkog sustava, zdravoj probavi te općenito unapređenju našeg zdravlja.

Pročitajte više