Sitna, ali dinamitna: Evo zašto je rotkvica prava superhrana

Foto: Pexels

SA svojom malom veličinom i bojom koja je između svijetloružičaste i crvene nijanse rotkvice su prilično neobično čudo prirode. Ali neka vas veličina ne zavara - rotkvice su prepune neophodnih vitamina i minerala. Mogu se pohvaliti jedinstvenim okusom, što ih čini savršenim dodatkom salatama, tacosima i mnogim drugim jelima.

Zanimljivo je da postoji čak 35 sorti rotkvica, na koje mnogi od nas nisu naviknuli.

"Rotkvice su prava superhrana", kaže dijetetičarka Megan Byrd: "Sadrže visoku razinu vitamina C, vitamina B, željeza, vitamina K, magnezija i cinka."

Te su hranjive tvari uključene u niz osnovnih fizioloških procesa, od stvaranja crvenih krvnih stanica do promicanja zdrave probave, objašnjava ona. Rotkvice također sadrže glukozinolate, koji imaju protuupalna i antioksidativna svojstva, prema članku objavljenom u časopisu Molecules.

Kora sadrži antocijane ili biljne pigmente. Antocijanini, koji se također nalaze u biljkama poput bobičastog voća i ljubičastog kukuruza, imaju snažna antioksidativna i protuupalna svojstva, što je još jedna korist na dugačkom popisu impresivnih zdravstvenih blagodati rotkvice. 

Zdravstvene blagodati rotkvica

S toliko hranjivih sastojaka u svakoj rotkvici, nije ni čudo da su tako dobre za vas. U nastavku pogledajte sve zdravstvene prednosti rotkvice, prema dijetetičarima i znanstvenim istraživanjima.

Poboljšava imunitet

"Vitamini C i vitamini B skupine u rotkvicama pomažu u jačanju vašeg imunološkog sustava poticanjem stvaranja bijelih krvnih stanica", objašnjava Byrd: "Oni također pojačavaju sposobnost vaših bijelih krvnih stanica da rade svoj posao", što uključuje važne dužnosti poput uništavanja klica koje uzrokuju bolesti i stvaranja antitijela. Vitamini B također pomažu enzimima u stvaranju novih organskih molekula, prema istraživanju iz 2019. godine. To pomaže u izgradnji novih imunoloških stanica koje izvršavaju funkcije vašeg imunološkog sustava.

Može smanjiti rizik od raka

Vitamin C u rotkvici također bi mogao igrati ulogu u prevenciji raka. Vitamin C je antioksidans i "moćna je snaga u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu", napominje dijetetičarka Vanessa Rissetto. 

Na primjer, kada jedete rotkvicu, glukozinolati se razgrađuju u spojeve zvane izotiocijanati, za koje je utvrđeno da koče razvoj raka kod štakora i miševa, prema Nacionalnom institutu za rak. U stvari, pokazalo se da je jedna vrsta izotiocijanata nazvana sulforafan, a koja je pronađena u sjemenkama rotkvice, igra ulogu u ubijanju stanica raka dojke.

Potiče zdravu probavu

Povrće je jedan od najboljih izvora vlakana koji igraju prilično veliku ulogu u održavanju zdravlja vašeg probavnog sustava. Stoga ne čudi saznanje da rotkvica, koja ima 2 grama vlakana po šalici, može biti dobra za vaš trbuh.

"Rotkvice su bogate ligninom, vrstom netopljivih vlakana", objašnjava Rissetto.

Kako se netopiva vlakna kreću vašim probavnim traktom, ona ostaju netaknuta i upijaju tekućinu, otpad i nusproizvode proizvedene prirodnim probavnim procesom. To "omogućuje da se otpad ravnomjerno kreće kroz gastrointestinalni trakt", objašnjava Rissetto, pomažući u sprječavanju zatvora i drugih problema s probavom.

Smanjuje rizik od dijabetesa

U znanstvenom pregledu iz 2017. godine istraživači navode da rotkvica može imati "antidijabetičko djelovanje". Iako je potrebno još istraživanja, vlakna u rotkvicama također mogu usporiti apsorpciju glukoze, sprječavajući tako skok razine šećera u krvi, prema pregledu iz 2018. Osim toga, druga laboratorijska ispitivanja i studije na životinjama pokazale su da rotkvice smanjuju apsorpciju glukoze u crijevima, što može pomoći u upravljanju i potencijalnom sprječavanju dijabetesa, prenosi Shape.

 

Pročitajte više