Službeno je: Tjelovježba vas čini sretnijima nego novac

Foto: 123RF

JASNO je da tjelovježba ima prednosti i za tjelesno i za mentalno zdravlje. No, što ako postoji dokaz da je mentalno zdravlje važnije od ekonomskog statusa?

Prema istraživanju znanstvenika s uglednih sveučilišta Yale i Oxford, to je upravo tako.

U časopisu The Lancet je objavljen rezultat istraživanja koje je okupilo podatke o fizičkom ponašanju i mentalnom raspoloženju više od 1,2 milijuna Amerikanaca. 

Sudionici su morali odgovoriti na pitanje: “Koliko puta ste se mentalno osjećali loše u posljednjih 30 dana pod utjecajem depresije, stresa ili emocionalnih problema?”.

Također, morali su dati odgovor na pitanje o tome koliko zarađuju i koliko se bave tjelesnim aktivnostima. Mogli su odabrati između 75 različitih vrsta tjelesnih aktivnosti: od uređenja vrta, brige o djetetu i kućanskih poslova do dizanja utega, trčanja i vožnje bicikla. 

Oni koji su aktivniji su sretniji

Znanstvenici su otkrili da su se osobe koje redovito vježbaju osjećale loše otprilike 35 dana u godini, za razliku od neaktivnih osoba koje su bile lošeg raspoloženja 18 dana više.

Također, tjelesno aktivni sudionici su se osjećali sretno jednako koliko i oni koji se ne bave tjelovježbom, a zarađuju oko 25 tisuća dolara godišnje (nešto više od 165 tisuća kuna).

To zapravo znači da biste trebali zarađivati puno više da biste bili sretniji od osoba koje redovito treniraju. Međutim, ne znači nužno da će vas više tjelovježbe učiniti sretnijima.

Previše tjelesne aktivnosti može naškoditi vašem mentalnom zdravlju 

Studija je pokazala da tjelesna aktivnost pridonosi mentalnom blagostanju samo kada se nalazi unutar određenog vremenskog okvira. 

Drugim riječima, idealno je trenirati tri do pet puta tjedno 30 do 60 minuta. Više od toga može imati negativan učinak. Mentalno zdravlje sudionika koji su trenirali više od tri sata dnevno bili su lošijeg mentalnog zdravlja od onih koji uopće nisu aktivni.

Znanstvenici su uočili i da timski sportovi koji uključuju socijalizaciju mogu bolje utjecati na mentalno zdravlje nego drugi sportovi. Unatoč činjenici da ni biciklizam, ni aerobik ili fitness nisu timski sportovi, ove aktivnosti također mogu imati značajan pozitivan učinak na vaše mentalno zdravlje.

Pročitajte više