Solite li previše, ili pak premalo?

Foto: 123rf

KUHINJSKA sol sastoji se od oko 98 % natrijevog klorida (NaCl).

Natrij pomaže održavanju ravnoteže između tekućina u stanicama i izvan njih.
 
Preporučen dnevni unos natrija je 2400 mg, ali se nerijetko konzumiraju i do nekoliko puta veće doze iz razloga što ljudi imaju naviku pretjeranog soljenja hrane.
 
Radi pojačanog znojenja prilikom fizičke aktivnosti sportašima se ipak preporučuju veće doze od 2400 mg natrija na dan. 
 
S unosom soli treba biti vrlo oprezan iz razloga što povećane količine natrija pojačano utječu na izlučivanje kalcija, a što može dovesti do smanjenja gustoće kostiju. 
 
Ukoliko konzumirate prevelike količine soli preporučuje se postepeno smanjenje unosa. Tijelo će se prilagoditi manjoj količini soli, a kada dnevni unos soli bude znatno manji tijelo će čuvati sol na način da će se ona prilikom znojenja znatno manje izlučivati.
 
Želite li smanjiti unos soli izbjegavajte pretjeranu konzumaciju sljedeće hrane;

Kuhinjska sol
 
 
Prilikom pripreme hrane istu racionalno posolite, a soljenku sklonite sa stola.

Prilikom konzumacije obroka budite svjesni činjenice da je isti već posoljen u mjeri u kojoj je vašem organizmu potrebno. 
 
Slane grickalice


 
Slane grickalice poput čipsa, krekera, pereca te kokica  i zbog drugih nutritivnih svojstava nisu poželjne za konzumaciju, stoga se izrazito preporučuje izbjegavanje unosa istih. 

Dimljeno i sušeno meso te riba



Dimljeno i sušeno meso te ribu trebalo bi konzumirati u malim količinama.

Također, prilikom odabira namirnica poput pršuta ili slanih srdela obratite pažnju da na vaš odabir utječe i količina soli navedena u sastavu. 
 
Sirevi



Veliku pažnju treba posvetiti odabiru sireva, jer upravo oni koji sadrže najmanje masti, što ih čini poželjnima u sportskoj prehrani, sadrže znatne količine natrija. 
 
Umaci



Gotovi umaci koji se nalaze na policama trgovina prehranom nerijetko sadrže izrazito velike količine natrija, ali i šećera. Iz navedenog razloga preporučujmo da umake za vaša jela pripremate samostalno. 
 

 

Pročitajte više