Spavanje na trbuhu štetno je za vaše zdravlje, upozorava liječnik

Foto: 123RF

MOŽDA nećete puno razmišljati o tome kako položaj spavanja može utjecati na vaše cjelokupno zdravlje, ali prema riječima stručnjaka, utječe.

Liječnik Karan Raj, koji redovito dijeli svoje zdravstvene savjete na TikToku, otkrio je zašto nikada ne biste trebali spavati na trbuhu i zašto je lijeva strana uvijek najbolji odabir. Kako je otkrio u jednoj od svojih objava, spavanje na trbuhu je neprirodan položaj za ljudsku kralježnicu, stoga će opteretiti tijelo.

Osjećate bolove u vratu i donjem dijelu leđa? Da, upravo bi spavanje na trbuhu moglo biti razlog, kaže. Ali ako je ovo vaš omiljeni položaj za spavanje, predlaže stavljanje jastuka ispod donjeg dijela tijela kako biste ispravili kralježnicu.

@dr.karanr

Reply to @ruined_the_joke_stupid sleeping positions and your health ##schoolwithdrkaran ##learnontiktok ##todayyearsold ##sleep

♬ XXXTENTACION-无文案 ( Remix) - Squidward

No ako hrčete ili patite od apneje, izbjegavajte spavanje na leđima jer će vam ovaj položaj pogoršati probleme, savjetuje dr. Raj. Isto vrijedi i za trudnice - izbjegavajte spavati na leđima jer bi pritisak mogao smanjiti protok krvi, a uzrokovat će i bolove u donjem dijelu leđa. Umjesto toga dr. Raj savjetuje da spavate na boku jer bi vam to trebalo osigurati ugodniji položaj. Štoviše, velika je razlika i u tome za koju se stranu odlučite.

Ako ste imali obilnu večeru i patite od refluksa kiseline, ležanje na lijevoj strani ublažit će simptome i brže ćete zaspati. Što se tiče spavanja na desnoj strani, dr. Raj smatra da to pogoršava refluks kiseline i svakako biste je trebali izbjegavati ako želite dobar san, prenosi The Sun.

Pročitajte više