Stand-up komičar tvrdi da je skinuo devet kilograma u tri tjedna

Foto: EPA

STAND-UP komičar i glumac Jay Pharoah izazvao je lavinu reakcija nakon što je na Twitteru objavio da je u 21 dan skinuo devet kilograma. Kada ga je pratitelj upitao kako je to uspio, Pharoah je odgovorio da je bila potrebna "kontrolirana prehrana i puno brzog trčanja".

Prije nego što pokušate izgubiti pola kilograma dnevno, znajte da većina stručnjaka ne preporučuje tako brzo mršavljenje. Iako je moguće izgubiti nekoliko kilograma u kratkom vremenu, to nije najzdraviji način za mršavljenje. Osim toga, vjerojatno nećete izgubiti težinu koju želite izgubiti.

Dijetetičar David Creel za Men’s Health pojašnjava da "ekstremne dijete i programi vježbanja često dovode do dehidracije, tako da se izgubljena težina vjerojatno uglavnom odnosi na vodu".

"Moguće je namjerno skinuti sedam kilograma u tjedan dana, ali to je vrlo riskantno", upozorio je Creel.

Ekstremne dijete također mogu prouzročiti propadanje mišićne mase, što u konačnici pogoršava rad metabolizma. Kad se naš metabolizam uspori, sagorijevamo manje kalorija u mirovanju, što ima smisla s obzirom na to da mišićima treba više energije za održavanje nego salu.

"Moja preporuka je da gubite od pola kilograma do kilograma tjedno kako biste izbjegli ove štetne učinke na zdravlje", savjetuje Creel.

Iako je Pharoahova transformacija možda motivirajuća, znajte da je vjerojatno neodrživa. Zdrav kalorijski deficit, tjelovježba, san i hidracija pomoći će vam da stignete do željenog cilja. Samo je važna dosljednost.

Pročitajte više