Što se događa s tijelom tijekom blagdanskog kupanja u hladnoj vodi?

Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

BOŽIĆNO ili novogodišnje kupanje u našoj zemlji nije novost. Svake godine nađe se stotinjak entuzijasta koji skaču u hladna jezera ili u more i tako proslave Božić ili Novu godinu.

"Istraživanja sugeriraju da plivanje u hladnoj vodi ima široku lepezu zdravstvenih prednosti uključujući poboljšanje raspoloženja povezano s otpuštanjem kemikalija u mozgu koje su zaslužne za onaj 'dobar osjećaj', smanjenje depresije i poboljšanje općeg blagostanja. Plivanje u hladnoj vodi također može imati koristi za kardiovaskularni sustav", kaže liječnica opće prakse dr. Nina Aslam za The Independent.

Međutim, kada je u pitanju plivanje u hladnoj vodi, potreban je oprez.

"To zahtijeva pripremu i aklimatizaciju i treba se raditi u grupi ljudi, a ne samostalno. Zagrijte mišiće nogu i ruku, nemojte skakati u hladnu vodu, radije ulazite polako do struka pa uronite ramena u vodu i zatim zaplivajte", upozorila je liječnica.

A što se točno događa s različitim dijelovima našeg tijela kada se okupamo u hladnoj vodi?

Pluća

"Prva faza nakon potpunog uranjanja u ledenu vodu poznata je kao hladni šok. U prvih nekoliko sekundi pluća se skupljaju, što može biti popraćeno nekontroliranim brzim ili dubokim disanjem - hiperventilacijom - i gubitkom kontrole disanja", pojašnjava dr. Aslam.

Srce

"Srce brzo reagira na šok. Broj otkucaja srca i krvni tlak ubrzano se povećavaju. Ako ste u dobroj formi i zdravi, to vas ne mora brinuti", dodaje dr. Aslam.

Koža

"Plivanje u hladnoj vodi može promijeniti ten. Zbog ubrzanih otkucaja srca i protoka krvi, koža će dobiti zdrav sjaj", tvrdi dr. Rhianna McClymont.

Mozak

Plivanje u hladnoj vodi tjera mozak da proizvodi više endorfina - hormona koji čini da se osjećamo dobro i može ublažiti bol.

"Plivanje u hladnoj vodi pokazalo se korisnim za naše mentalno zdravlje. Redovito plivanje u hladnoj vodi može nam pomoći da se bolje nosimo s različitim vrstama stresa jer tijelo počinje učiti kako regulirati hormone stresa. Plivanje u hladnoj vodi može stvoriti osjećaj euforije, poboljšati naše opće raspoloženje, samopouzdanje, pa čak i libido", ističe dr. McClymont.

Udovi

Postoji razlog zašto hladnoću najviše osjećamo u ekstremitetima.

"Krvne žile na periferiji se sužavaju. To je odgovor na djelovanje hladnih receptora koji dosežu vrhunac nakon 30-ak sekundi. Nakon dvije minute od uranjanja u hladnu vodu počinje druga faza, kojom se zahvaća funkcija mišića i živaca, osobito u rukama, glavi i vratu. Biokemijska aktivnost u tjelesnim stanicama, mišićima i živcima je prekinuta. Kako se mišići dalje hlade, može doći do pojačanog osjećaja boli", zaključila je dr. Aslam.

Pročitajte više