Što su znanstvenici naučili iz drugog poznatog izlječenja od HIV-a?

Foto: Shutterstock

Ranije ovog mjeseca objavljena je vijest da je žena u Argentini postala druga poznata osoba na svijetu čiji se imunološki sustav sam izborio protiv HIV-a. Izvješće je proizašlo iz objavljenog istraživanja u Annals of Internal Medicine tima znanstvenika koji ovaj slučaj vide kao nadu za potencijalna otkrića u nastavku potrage za lijekom za HIV.

Što ovi rijetki, izolirani primjeri potencijalnih izlječenja HIV-a govore o našem razumijevanju virusa 40 godina nakon početka javnozdravstvene krize u kojoj je 36.3 milijuna ljudi umrlo od bolesti povezanih s AIDS-om na globalnoj razini?

Slučaj "pacijenta Esperanza"

30-godišnjakinja, kojoj je HIV prvi put dijagnosticiran 2013. godine, a danas je izliječena, izjavila je: "Uživam u tome što sam zdrava." Ona je poznata kao "pacijent Esperanza", koja je uvjetovala da ostane anonimna u razgovoru za NBC News. "Imam zdravu obitelj. Ne moram se liječiti i živim kao da se ništa nije dogodilo. Ovo je privilegija."

Nije primala redoviti režim antiretrovirusnog liječenja. Jedini period kad je primala antiretrovirusne lijekove bilo je 6 mjeseci 2019. godine kada je ostala trudna. Tijekom tog kratkog razdoblja uzimala je lijekove tenofovir, emtricitabin i raltegravir tijekom drugog i trećeg tromjesečja, navodi CNN.

Pacijent Esperanza tek je druga osoba za koju se navodi da je zaustavila virus prirodnim putem - u konačnici izbrisavši sve znakove aktivnog HIV-a - bez pomoći medicinskih terapija poput transplantacije matičnih stanica.

Prva je bila žena iz Kalifornije, Loreen Willenberg, koja danas ima 67 godina. HIV joj je dijagnosticiran 1992. godine

Osim ova dva slučaja, znanstvenici su izvijestili da su izliječili još dvije osobe, nazvane "londonski i berlinski pacijenti", tretmanom matičnim stanicama.

Stavljanje ovog novog slučaja u kontekst

Dr. Steven Deeks, profesor medicine na Sveučilištu Kalifornija, San Francisco (UCSF) i član fakulteta na odjelu za HIV, zarazne bolesti i globalnu medicinu u Općoj bolnici Zuckerberg u San Franciscu napisao je u e-mailu za Healthline da "ovi slučajevi pružaju dokaz da je izlječenje barem izvedivo."

"Ako uspijemo shvatiti mehanizam, možda ćemo moći smisliti nove terapije koje iskorištavaju naš obrambeni sustav, koji je daleko sigurniji od transplantacije koštane srži", napisao je.

Znanstvenici još uvijek nisu sigurni kako su se tijela ovih dviju žena mogla riješiti virusa. 
"Nadajmo se da će nam ovaj slučaj i neki drugi slučajevi dati uvid u potencijalnu kartu puta prema izlječenju. Ovo bi mogao biti izdvojen slučaj, 1 od 8 milijardi, ali bi nam mogao dati ideju o tome što se događa", rekao je Scott.

Pročitajte više