Što trebate učiniti ako vam trening ubija koljena?

Foto: 123rf

BOL u koljenu je nažalost uobičajena bol sportaša, a obično bole više od drugih zglobova.

"Zato što je koljeno zamršen zglob koji uključuje kosti, meniskus, mišiće, tetive i ligamente koji podržavaju zglob", pišu stručnjaci na portalu Health.

Ako postoji bilo kakvo oštećenje ili opterećenje na bilo kojoj od ovih komponenti, koljeno će vas sigurno boljeti.

Osim toga, mnoge tjelesne aktivnosti - trčanje, skakanje, istezanje, savijanje - doista mogu snažno opteretiti vaša koljena, a ako tome dodamo i udarce te svakodnevno opterećenje zbog viška kilograma, rezultat će opet biti bol.

A to se posebno odnosi na ljude koji nisu redoviti vježbači, ali se uvijek trude vježbati maksimalnim intenzitetom. Tada su rizici od boli i kronične boli još veći.

Bol će, doduše, često nestati nakon što prestanete opterećivati svoja koljena, a nekad će bol biti ozbiljnija.

>Što znači kad vas bole stopala nakon treninga?<

Uobičajeni uzrok bolnih koljena kod mladih ljudi, osobito onih koji vježbaju snažno ili treniraju sportove visokog intenziteta jest bol koju često nazivamo sindromom trkačkog ili skakačkog koljena.

Taj sindrom karakterizira bol u mekom tkivu oko kosti i čašice. Tada se obično savjetuje liječenje u obliku pojačanog odmora s fizikalnim terapijama kojima se pokušava bolje stabilizirati koljeno.

Moguće je i da bol stiže zbog problema s hrskavicom u koljenu koja se troši kako starimo ili se jednostavno troši zbog preintenzivne upotrebe, a tada liječnici obično savjetuju da se na neko vrijeme klonite svojih uobičajenih treninga te ih zamijenite laganijima, s vježbama koje najmanje opterećuju koljena.

U tom se slučaju spominje plivanje, rad na eliptičkim spravama ili vožnja biciklom, vani ili na sobnom biciklu.

No ako vas muči ona obična, klasična bol, ni tada ne smijete ignorirati problem jer će bol sigurno postati još gora, zato što vas je upravo vaš način vježbanja doveo do tog stanja.

Naravno, mislimo na vježbanje u krivoj pozi, s krivom formom, jer upravo krivo korištenje udova prilikom vježbanja najviše opterećuje tijelo.

Stoga, čak i ako mislite da je vaša izvedba omiljenih vam vježbi uvijek savršena, ali vas koljena i dalje ubijaju za vrijeme treninga, tad se obavezno vratite osnovama.

Zamolite trenera ili stručnjaka da vas dobro motri dok vježbate te da ispravi sve što radite krivo, jer iako toga možda niste svjesni, samo malo jači nagib tijela može dovesti do velike neravnoteže koju ćete se truditi ispraviti tako što ćete snažnije opteretiti dijelove tijela koji vam prilikom vježbanja trebaju služiti za bolju stabilizaciju. A to će bespotrebno opteretiti vaša koljena.

Nemojte misliti da ćete ispasti nesavršeni ako pitate.

Upravo suprotno, vaša težnja da svaku vježbu izvedete savršeno, smanjit će uobičajenu bol i dovesti do vas do toga da ćete konačno vježbati - savršeno.

Kad je tijelo u ravnoteži i opterećenje će biti ravnomjerno podijeljeno.

No kako postoji mnogo različitih uzroka bolnog koljena najbolji savjet za sve vas koje često boli je odlazak liječniku na savjetovanje.

Liječnik će najbolje znati što je pravi uzrok te kako liječiti i izliječiti bol.

Pročitajte više