Stručnjaci ističu što trebamo raditi kako bismo održali zdravlje zglobova

Foto: Pexels

ODRŽAVANJE zdravlja zglobova važno je za bezbolno i normalno kretanje. Zdravi zglobovi omogućuju bavljenje sportom, vježbanjem i obavljanje svakodnevnih zadataka. No, sjedilački način života i nedostatak fizičke aktivnosti mogu uzrokovati probleme sa zglobovima. Fizioterapeut Liam Goode istaknuo je kakve vježbe možemo raditi kako ne bi došlo do razvoja problema. 

Izgradnja snage u cijelom tijelu

Goode preporučuje treniranje raznih vježbi snage za cijelo tijelo, kao što su pilates i joga, kako bi se angažirali svi mišići i zglobovi, umjesto da ih se u određenim vježbama preopterećuje. 

"Pronađite svoju početnu točku s ciljem izgradnje snage kako biste redovito pokretali zglobove u što većem opsegu pokreta, kao što je čučanj u kojem ćete se pokušati što više približiti tlu", objašnjava Goode i dodaje: "Ako se hrskavica koja okružuje zglobove ne pomiče dovoljno, neće dobiti dovoljno krvi te će se osušiti i popucati."

Krećite se svakih 20 do 30 minuta

Uzimanje pauze tijekom radnog vremena mnogima je teško, ali jako je korisno ustati i malo prošetati. "U idealnom slučaju, tijekom radnog vremena, pogotovo ako sjedite veći dio dana, pokušajte se udaljiti od svog radnog mjesta svakih 20 do 30 minuta", ističe osteopat John Mallinder, prenosi New York Post.

Mallinder objašnjava da i kratko ustajanje za razgovor s kolegama ili kuhanje kave može učiniti pozitivnu promjenu. "Prekidanjem naše rutine možemo postati svjesni svog položaja kada ponovno sjednemo i izbjeći negativan utjecaj dugotrajnog boravka u jednom položaju", istaknuo je.

Ojačajte ramena

Anju Jaggi, klinička voditeljica terapija u Kraljevskoj nacionalnoj ortopedskoj bolnici, ističe da se u ramenima nalaze najnestabilniji zglobovi. "Rame je inherentno najnestabilniji zglob u tijelu i uvelike se oslanja na mišićnu strukturu kako bi ponudio potporu i stabilnost", objašnjava Jaggi.

Dodaje da će često vježbanje ruku pomoći u jačanju zglobova ramena, kao i fokusiranje na snagu stiska. "Ako radite na svom stisku, to će imati dodatni učinak za pomoć ramenima", dodaje ona. Kao vježbu ističe stisak prstiju u šaku, a zatim otvaranje i širenje prstiju 10 do 15 puta dnevno.

Nosite odgovarajuću obuću

Neki stručnjaci inzistiraju na tome da bi svi trebali nositi čvrste tenisice s širokim potplatom za svaku priliku. "Optimalna cipela je strukturirana i na vezanje. Ako imate ravna stopala, potrebna vam je podrška za svod stopala za stabilnost, a s visokim svodom stopala potrebna vam je neutralnija tenisica za trčanje", objasnio je za Guardian ortopedski kirurg Nick Cullen.

Za žene koje vole nositi pete, dr. Culler preporučuje kraću potpeticu kako bi se pritisak lakše raspodijelio na vrhove stopala. 

Promijenite položaj dok sjedite

"Budući da je svako tijelo drugačije, ne postoji pravi neutralan stav kada je u pitanju držanje", objašnjava fizioterapeutkinja Aoife O'Meara, prenosi New York Post. O'Meara dodaje da provođenje cijelog dana u uspravnom položaju uzrokuje prekovremeni rad leđnih mišića i mišića tijela, što može uzrokovati bol.

Kako bismo izbjegli nelagodu, trebali bismo promijeniti položaj svakih 30 do 40 minuta dok sjedimo. 

Pročitajte više