Stručnjaci objasnili je li trend "suhog siječnja" dobar za zdravlje

Foto: Shutterstock

ZA LJUDE koji su u trendu, ali i savjesni po pitanju svog zdravlja, početak nove godine ponekad znači početak "suhog siječnja".

Termin je to koji označava mjesečnu kampanju javnog zdravlja i potiče ljude da se suzdržavaju od alkohola. Stručnjaci su odgovorili na pitanje postoje li stvarne zdravstvene prednosti od pridržavanja pravila suhog siječnja, piše The New York Post.

Nije preporučljivo svima

"U konačnici, trijezni mjeseci kao što je suhi siječanj mogu biti bezopasni za većinu populacije koja nema teški poremećaj konzumiranja alkohola", rekao je dr. Deni Carise, glavni znanstvenik u Recovery Centers of America. "Dijagnoze se karakteriziraju kao blage, umjerene ili teške. Oni koji puno piju mogli bi se susresti s vrlo ozbiljnim zdravstvenim rizicima kada naglo prestanu i trebali bi biti oprezni."

Utjecaj alkohola na tjelesno zdravlje

Osim uštede novca, najveća zdravstvena korist koju ćete dobiti jest izbjegavanje nepotrebnih kalorija. Prema USDA-inoj središnjoj bazi podataka FoodData, boca piva ima oko 154 kalorije, dok čaša vina nosi oko 123 kalorije. Različita pića, kao što su viski, votka, rum i džin obično imaju manje od 100 kalorija, ali pića s kojima se najčešće piju u kombinaciji, kao i kokteli nose velike količine praznih kalorija.

Izbjegavanje alkohola moglo bi potencijalno poboljšati vaš probavni sustav. Alkohol se smatra diuretikom, što znači da povećava izlučivanje mokraće, a to djeluje dehidrirajuće na tijelo. Štoviše, studija koju je proveo American Journal of Gastroenterology otkrila je da se čini da unos alkohola "pogoršava gastrointestinalne simptome kod odraslih sa sindromom iritabilnog crijeva", što uključuje simptome kao što su bol u trbuhu i želucu, nadutost, plinovi, proljev, zatvor, mučnina, žgaravica i probavne smetnje.

Utvrđeno je i da pijenje alkohola prije spavanja prekida REM fazu sna i ima učinke slične nesanici, prema Sleep Foundationu. Suzdržavanje od alkoholnih pića moglo bi potencijalno osigurati dublji, dosljedniji san, što bi zauzvrat moglo dovesti do više energije tijekom dana.

Utjecaj alkohola na mentalno zdravlje

Suzdržavanje od alkohola može imati pozitivne učinke na vaše mentalno zdravlje, smatra dr. Daryl Appleton, psihoterapeut koji radi u NYC-u i Novoj Engleskoj.

"Mnogi moji klijenti sudjeluju u suhom siječnju kao mentalnoj i emocionalnoj detoksikaciji i ritualu samokontrole", rekao je Appleton. "Ovisno o tome tko je osoba, što njezina povijest bolesti sadrži i njezine namjere oko pijenja do kraja godine diktiraju njegov utjecaj na cjelokupno zdravlje."

Nastavila je: "S pozitivne strane, dopuštanje vašem tijelu i mozgu da se odmore od alkohola može potencijalno smanjiti kortizol i stres, što omogućuje odmor i oporavak. Budući da je utjecaj alkohola ponekad u smjeru intenziviranja depresivnosti, pauza također može otkriti maskira li alkohol emocionalne simptome ili im pridonosi tako što pogoršava osjećaj ljutnje, tuge i izolacije."

Appleton je dodao da trijezni mjeseci poput suhog siječnja pomažu ljudima da procijene svoj odnos prema alkoholu.

"S ne tako zdrave strane, ako netko ima poremećaj konzumiranja alkohola, nagli prestanak može dovesti do teških napadaja, pa čak i smrti", upozorio je Appleton. "Razumijevanje nečijeg odnosa prema alkoholu je imperativ."

Pročitajte više