Stručnjaci objasnili što znači da je netko imunokompromitiran

Foto: Shutterstock

JEDNOSTAVNO rečeno, imunokompromitiranost znači da vaš imunološki sustav ne radi onako kako bi trebao da bi vas zaštitio od infekcije ili da ne može razlikovati vaše i strane stanice.

"Postoji mnogo načina na koje ljudi mogu biti imunokompromitirani", kaže hematolog Stuart Seropian. "Imunološki sustav je složen i sastavljen od mnogo različitih tipova imunoloških stanica koje služe različitim funkcijama. Ne postoji jedinstveno stanje imunokompromitiranosti."

Nekoliko stručnjaka, koji rade na Sveučilištu Yale u područjima transplantacijske kirurgije, neurologije, imunologije i onkologije, ponudilo je svoja obrazloženja.

Što znači "imunokompromitiran"?

Dobro je pokušati razumjeti što imunološki sustav čini za nas. "Imunološki sustav ima dvije osnovne funkcije: identificirati strano tkivo i osigurati obranu od infekcije", objašnjava dr. Seropian. "O osobi kažemo da je imunokompromitirana prvenstveno kada je osjetljivija na infekcije od zdravih osoba zbog problema s barem jednom od te dvije funkcije."

Što uzrokuje da osoba postane imunokompromitirana?

Postoji više načina na koje pojedinac može biti imunokompromitiran, kaže dr. David Hafler s Yalea. On dijeli uzroke u dvije velike skupine: skupinu genetskih mutacija i bolesti, kao što je HIV, koji uzrokuje gubitak imunološke funkcije, te skupinu lijekova za određene bolesti, uključujući imunoterapiju.

Imunoterapija je tretman koji može potisnuti ili prigušiti imunološke odgovore kada je imunološki sustav "preaktivan", kao kod autoimune bolesti u kojoj imunološke stanice napadaju zdravo tkivo ili kod transplantacije organa.

Autoimune bolesti koje stvaraju ovaj preaktivan odgovor uključuju reumatoidni artritis, dijabetes tipa 1, multiplu sklerozu (MS) i upalnu bolest crijeva (Crohnova bolest i ulcerozni kolitis).

Pročitajte više