Stručnjaci objasnili zašto bi 12-godišnjakinje trebale raditi vježbe dna zdjelice

Foto: 123RF

DISFUNKCIJA dna zdjelice pogađa tisuće žena svake godine. A novi nacrt smjernica udruge National Institute for Health and Care Excellence (NICE) proučavao je kako se ovim problemom može upravljati bez operacije, ali i kako ga je moguće spriječiti.

Naime, preporučuje se da bi djevojke već u dobi od 12 do 17 godina trebale učiti o zdravlju dna zdjelice te bi to trebao biti dio seksualnog obrazovanja. Također bi ih se moglo naučiti da vježbanje i uravnotežena prehrana mogu spriječiti disfunkciju, sugeriraju smjernice. Nadalje, navodi se da žene svih dobnih skupina treba poticati na vježbe usmjerene upravo na ove mišiće

NICE savjetuje da se ženama od 20. tjedna trudnoće, a koje imaju majku ili sestru s disfunkcijom dna zdjelice, ponudi tromjesečni program nadziranog treninga mišića dna zdjelice.

Disfunkcija dna zdjelice obuhvaća različite simptome, uključujući urinarnu i fekalnu inkontinenciju, poremećaje pražnjenja mjehura ili crijeva, prolaps zdjeličnih organa, spolnu disfunkciju i kronične bolove u zdjelici.

Profesorica Gillian Leng, izvršna direktorica NICE-a, rekla je: "Disfunkcija zdjeličnog dna čest je skup simptoma koji kod žena može rezultirati mnogim problemima."

"Cilj ovog nacrta smjernica je povećati svijest o nekirurškim opcijama kontroliranja kako bi se žene bolje informirale o učinkovitim opcijama za rješavanje disfunkcije zdjeličnog dna. Poboljšanje svijesti žena o zdravlju zdjeličnog dna i poticanje na vježbanje mišića zdjeličnog dna tijekom cijelog života najučinkovitiji je način prevencije disfunkcije zdjeličnog dna", zaključila je, prenosi The Sun.

Pročitajte više