Stručnjaci otkrili najbolje doba dana za tjelovježbu. Razlikuje se za žene i muškarce

Foto: Shutterstock

PREDNOSTI tjelovježbe su neporecive bez obzira na to kada odlučite krenuti s uvođenjem te korisne rutine u svoj raspored. Nedavna istraživanja otkrivaju da bi moglo postojati optimalno doba dana za tjelovježbu, a navodno se razlikuje za muškarce i žene te ovisno o postavljenim ciljevima.

Tim istraživača iz Laboratorija za ljudsku prehranu i metabolizam Odjela za zdravstvo i ljudske fiziološke znanosti na koledžu Skidmore, Fakultetu za zdravstvena rješenja Sveučilišta Arizona i Odsjeku za kineziologiju Državnog sveučilišta Kalifornije, pokušao je odrediti optimalno doba dana za trening.

Tijek istraživanja

"S obzirom na poznate razlike među spolovima u rezultatima tjelovježbe, ova studija je kvantificirala zdravstvene benefite i performanse u odvojenim skupinama žena i muškaraca koji su prakticirali tjelovježbu u različito doba dana", predstavili su istraživači. Kako bi odredili optimalno doba dana za vježbanje, studija je 12 tjedana pratila 30 žena i 26 muškaraca. Sudionici su bili nasumično podijeljeni u grupe koje su vježbale ili ujutro ili navečer.

Kako bi dobili reprezentativne rezultate, istraživači su analizirali "mišićnu snagu (bench/leg press), izdržljivost (trbušnjaci/sklekovi) i snagu (skokovi iz čučnja, potisak s klupe), sastav tijela (masnoća u tijelu, abdominalna mast), sistolički/dijastolički krvni tlak (BP), omjer respiratorne izmjene, raspoloženje i prehranu". Zatim su ponovno procijenili te stavke nakon 12 tjedana.

27 od 30 žena i 20 od 26 muškaraca završilo je 12-tjedno ispitivanje. Što su otkrili?

Kod sudionica istraživači su primijetili značajnu razliku između jutarnje i večernje tjelovježbe pri izvoženju vježbi kao što su sklekovi, bench press, vježbe snage, ali i između vrijednosti tjelesne masnoće, abdominalne masnoće i krvnog tlaka. 

Kod muškaraca su bile primjetne razlike u sistoličkom krvnom tlaku i umoru kada su se uspoređivale navike jutarnje i večernje tjelovježbe.

Što su istraživači zaključili?

Jutarnja tjelovježba smanjila je abdominalnu masnoću i krvni tlak, a večernja tjelovježba poboljšala je mišićnu izvedbu u ženskoj skupini. U skupini muškaraca večernja tjelovježba je povećala oksidaciju masti i smanjila sistolički tlak i umor. Prema tome, doba dana u kojem se provodi tjelovježba može biti važno za optimizaciju individualnih rezultata zdravlja i performansi izazvanih vježbanjem kod fizički aktivnih pojedinaca i može biti neovisno o unosu makronutrijenata.

Ipak, čak i ako ne možete uklopiti svoju tjelovježbu u optimalno doba dana, pokrenuti svoje tijelo kad god možete nedvojbeno je korisno za zdravlje, piše Dr. Axe.

Pročitajte više