Stručnjaci su potvrdili da su ovo najzdraviji sirevi na svijetu

Foto: Unsplash, Pexels

AKO sir smatrate poslasticom, razmislite još jednom. Dok su neke vrste sireva pune masnoća i soli i nemaju veliku nutritivnu vrijednost, druge nude dovoljno proteina, vitamina i zdravih bakterija da bi se smatrale zdravima.

Kada je riječ o sirevima, dijetetičari i nutricionisti se slažu da je ovo pet najzdravijih vrsta koje možemo konzumirati.

Mozzarella

S 22.2 grama proteina na 100 grama, mozzarella se smatra jednim od najzdravijih sireva. Ona ima niži udio zasićenih masnoća i natrija, a dobar je izvor kalcija, fosfora i cinka, važnih za zdravlje kostiju. Također je dobar izvor bakterija Lactobacillus casei i Lactobacillus fermentum - dva vrijedna probiotika koji potiču zdravlje crijeva.

Kozji sir

Mekani, kremasti sir ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, uglavnom zahvaljujući činjenici da je napravljen od kozjeg mlijeka. Kozje mlijeko je bogato vitaminom A i riboflavinom (vitamin B2), a sadrži i manje laktoze od kravljeg mlijeka, što je dobra vijest za one koji ne podnose laktozu.

Svježi sir

S visokim sadržajem bjelančevina i vitaminima B i B12, svježi sir već je godinama dobro poznata zdrava hrana. U 100 grama svježeg sira nalazi se 14 grama proteina zaslužnih za izgradnju mišića i osjećaj sitosti. Mnoge marke svježeg sira također sadrže bakterije koje mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava i poboljšanju probave.

Parmezan

Parmezan također ima dovoljno proteina i kalcija, ali i vrlo malo laktoze, zbog čega je lakše probavljiv od većine sireva od kravljeg mlijeka. Također je bogat natrijem pa ga ne treba jesti u velikim količinama.

Švicarski sir

Ovaj rupičasti sir bio je u užem izboru za superhranu 2017., kada su korejski istraživači otkrili da sadrži vrijedan probiotik nazvan Propionibacterium freudenreichii. Prema studijama, ovaj probiotik može pomoći u smanjenju upale, u borbi protiv infekcije pa čak i usporiti proces starenja. Švicarski sir ima i zavidne količine vitamina B12, kalcija i fosfora te proteina i kalcija.

Pročitajte više