Stručnjak za san: Jednu važnu stvar treba izbjegavati kada se kazaljke vrate unatrag

Foto: Pexels

U NOĆI s 28. na 29. listopada, kazaljke na satu ćemo pomaknuti s 3 na 2 sata, i tako se prebaciti s ljetnog na zimsko računanje vremena. To znači da ćemo u nedjelju ujutro moći odspavati sat vremena duže, ali stručnjak za spavanje James Wilson upozorava da ćemo pravi učinak promjene vremena osjetiti tek u nedjelju navečer.

"Većina nas će se u nedjelju izležavati pa promjena nije previše primjetna. Ali u nedjelju navečer nikako ne biste trebali odgađati odlazak u krevet. Ciljajte na to da zaspite u normalno vrijeme, a to je sat vremena kasnije nego dan prije", napomenuo je.

Ako ste pod stresom ili tjeskobni zbog promjene vremena, Wilson savjetuje da se pokušate opustiti. Večernja rutina može uključivati slušanje umirujuće glazbe, čitanje knjige ili kupanje u toploj kupki. Također, ograničite pića s kofeinom, redovito vježbajte i ne pijte alkohol prije spavanja.

"U nedjelju možete izaći na prirodno dnevno svjetlo kako biste pomogli tijelu da se brže prilagodi promjeni. Također, osigurajte da su vam jastuk i madrac udobni i da je spavaća soba hladna, tamna i tiha", predložio je za Express.

Pročitajte više