Stručnjakinja: Vruće kupke su kao ljudske juhe u kojima se uzgajaju klice

Foto: Pexels

VRUĆA kupka u vlastitom domu dosegla je vrhunac popularnosti tijekom lockdowna, a potražnja za hidromasažnim kadama ne jenjava. Štoviše, mnogima su i dalje na vrhu popisa želja, a raste i interes za unajmljivanjem jacuzzija za proslavu posebnih prigoda. 

Samo u trećem tjednu lockdowna prodaja hidromasažnih kada za vruće kupelji porasla je za 1000 posto na eBayu, a broj pretraživanja i dalje raste. 

Ali Susan Griffin, stručnjakinja za planiranje odmora, vjeruje da vruće kupelji imaju više mana nego prednosti. Iako djeluju opuštajuće, ona vjeruje da ih treba izbjegavati.

"Za razliku od bazena, temperatura vruće kupke otežava održavanje razine dezinficijensa koja ubija klice. Loše održavane kade čine savršeno tlo za razmnožavanje klica i bolesti, što dovodi ljude u rizik od bolesti, uključujući legionarsku bolest", pojasnila je.

"Prema internetskoj stranici Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije, to je uzrokovano udisanjem sićušnih kapljica vode koja sadrži bakterije", ističe Griffin.

Tvrdi da užitak mogu pokvariti i folikulitis koji uzrokuje osip te E. coli koja može dovesti do boli u želucu i proljeva, pa čak i herpes.

"A to što se vi otuširate prije ulaska u jacuzzi ili hidromasažnu kadu ne znači da to čine i drugi koji su s vama u društvu. Oni sa sobom mogu unijeti u vodu znoj, oljuštene mrtve stanice kože i druge tjelesne izlučevine", navodi.

Za Griffin je vruća kupka u društvu drugih jednostavnim riječima ljudska juha, a to je mišljenje i nekih tviteraša.

"Reći ću vam što je prljavo i odvratno: vruće kupke. Jedina gora stvar od toga je kad vam društvo radi još jedna osoba."

"Vruće kupke su odurne, osim ako niste sami. Ne sviđa mi se ideja da ključam u tuđoj juhi."

Pročitajte više