Studija: Žene s dijabetesom imaju 20 posto veći rizik od razvoja srčanih bolesti

Foto: Pexels

PREMA novoj studiji, žene s dijabetesom tipa 2 imaju veću vjerojatnost da će razviti kardiovaskularne komplikacije od muškaraca u istom stanju. Nalazi studije koji su nedavno predstavljeni na Diabetes UK Professional Conferenceu (DUKPC), kako donosi globalna dijabetičarska zajednica diabetes.co.uk, kažu da žene s dijabetesom ovog tipa imaju čak 20 posto veći rizik od razvoja srčanih komplikacija u usporedbi s onima koji ga nemaju.

Među nekoliko komplikacija koje se mogu primijetiti kod onih koji imaju dijabetes, čini se da su kardiovaskularne bolesti najčešće i najopasnije po život. "U usporedbi s muškarcima iste dobi, žene s dijabetesom imaju dvostruko veći rizik od srčanih bolesti. One također imaju veću vjerojatnost da će ranije doživjeti srčani udar, i to onaj smrtonosni", objašnjavaju autori spomenute studije.

Žene koje su imale dijabetes tipa 2 također su imale veću vjerojatnost da će biti pretile, hipertenzivne i imati visok kolesterol u usporedbi s muškarcima s dijabetesom tipa 2, pokazalo je istraživanje. Naime, žene s dijabetesom obično imaju veću težinu od muškaraca koji imaju isto stanje i iste su dobi.

''Istraživanje nam je pokazalo kako su u prosjeku žene bile 24 kilograma teže od muškaraca ako im je u mladosti dijagnosticiran dijabetes tipa 2", navedeno je u profesionalnom izvješću profesora i liječnika Martina Ruttera.

Pročitajte više