Svakog dana boravite u ovoj prostoriji, a krije brojne prljave stvari

Foto: Pixabay

U KUHINJI ste vrlo vjerojatno svakodnevno. U njoj kuhate, jedete, perete posuđe pa je za očekivati da je jedna od najčišćih prostorija u domu, no ipak krije brojne prljave stvari koje mogu biti izvor zaraze. 

“Kuhinja se teško može usporediti s bilo kojim dugim mjestom u domu jer u njoj rukujete hranom koja može biti kontaminirana patogenim organizmima”, kazao je dr. Philip M. Tierno, profesor mikrobiologije i patologije u NY School of Medicine.

Najbolji način da smanjite širenje bakterija i bolesti jest da često perete ruke. Naime, sve neželjene organizme možete prenijeti sa svojih ruku na površine u domu pa tako i na one koje se nalaze u kuhinji.

Evo koje su tri stvari najprljavije u kuhinji i o kojima biste trebali povesti više računa.

Aparat za kavu

Posuda za kavu u sklopu aparata može biti dom za više vrsta bakterija. Sredstvo za čišćenje aparata za kavu dodajte u spremnik za vodu pa uključite aparat kao da radite kavu. Tako ćete ga pročistiti i ukloniti sve neželjene goste.

Sudoper

Sudoper je potrebno redovito ribati i tako ukloniti sve nataložene klice i bakterije. Možete nanijeti i sredstvo za čišćenje pa ostaviti da djeluje preko noći te ujutro dobro isprati toplom vodom.

Kuhinjska spužvica

Kvasac, plijesan, bakterije… Sve su to razlozi zbog kojih spužva neugodno miriše ili nešto još gore.

Spužvu možete dezinficirati u perilici za posuđe ili mikrovalnoj pećnici, ali preporuka je zamijeniti je svaka dva tjedna.

Pročitajte više