Tihi simptom Crohnove bolesti možete uočiti u očima

Foto: Shutterstock

CROHNOVA bolest je doživotno stanje koje uzrokuje upalu dijelova probavnog sustava. Glavni simptomi bolesti su probavni i uključuju proljev i grčeve u želucu, ali oboljeli se žale i na umor i gubitak težine.

Ono što mnogi ne znaju jest da neki ljudi s Crohnovom bolešću mogu imati problema s očima. Najčešće stanje koje utječe na osobe koje pate od Crohnove bolesti je episkleritis, koji nalikuje na konjunktivitis. Ovo stanje utječe na sloj tkiva koji prekriva bjeloočnicu, bijelu vanjsku ovojnicu oka, čineći ga crvenim, bolnim i upaljenim.

Episkleritis se obično pogorša u isto vrijeme kad i probavni problemi, a postoje još dva očna stanja povezana s Crohnovom bolešću - skleritis (kada je upaljena bjeloočnica) i uveitis (kada se upali šarenica).

19. svibnja u cijelom svijetu se obilježava Dan upalnih bolesti crijeva (World IBD Day). U Hrvatskoj, u Zagrebu, Hrvatsko udruženje za Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis obilježit će ga u subotu 20. svibnja na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu od 10 do 14 sati. Volonteri udruge širit će svjesnost o ovim bolestima i družiti se s oboljelima.

Pročitajte više