TikTokeri na lice stavljaju krumpir, evo što o tome misle dermatolozi

Foto: TikTok

U MORU bizarnih TikTok trikova našao se i onaj u sklopu kojeg ljudi na lice stavljaju krumpir. Uvjereni su da će im on pomoći ukloniti akne jer je prepun vitamina. Ima i teorija prema kojima krumpir može "ublažiti upalu i apsorbirati ulje", dok vitamin C "umanjuje šansu od nastanka tamnih mrlja". Ima li u tome istine?

Dermatologica Gretchen Frieling za Byrdie pojašnjava: "Studije su pokazale da kemijski spojevi u krumpiru imaju potencijal smanjiti citokine, koji pogoršavaju akne i upalna stanja."

@sierrastyless

Share to save a life...😲 #fyp #skincare #acne #stress #stayhomestaystrong #keepingbusy #xyzbca #remedy #yourewelcome #girlcode #girlsoftiktok

♬ original sound - sierrastyless

Ali to ne znači da trebate krenuti guliti krumpir i ostavljati ga na koži preko noći, kao što to čine neki korisnici TikToka. 

"Po meni to nema smisla, ali ako mu želite dati šansu, njime operite kožu jer nakon guljenja, on gubi svoja korisna svojstva. Krumpir se nikad ne treba ispirati vodom jer je škrobni sok u njemu najvrjedniji", ističe liječnica.

Kaže da je najbolje oguliti krumpir pa ga narezati na kriške debljine oko pola centimetra i potom njima istrljati lice (nakon uobičajenog čišćenja). 

"Ostavite da škrobni sok djeluje 10 minuta, a onda isperite lice. Ako osjetite peckanje ili svrbež, isperite ga odmah."

@queen_of_queifs

It actually worked lol

♬ original sound - Gross

Dr. Muneed Shah kaže da "nitko nije dokazao da je krumpir učinkovit za njegu kože, ali to ne znači da to nije točno". 

"Ima puno stvari koje ne proučavamo. Nitko ne želi uložiti novac i resurse u kliničku studiju koja će proučavati kako djeluje krumpir na lice", zaključio je za Dazed Digital.

Pročitajte više