Tip 40 dana jeo samo konzervirani grah i sve snimio. Video pogledalo milijun ljudi

INTERNET je krcat savjetima o takozvanim supernamirnicama i hit dijetama za koje se tvrdi da imaju izuzetne rezultate. No svi takvi savjeti dolaze s jednom napomenom - najvažnija je uravnotežena prehrana.

No youtuber Beau Miles je odbacio tu teoriju i podvrgnuo se neobičnom projektu - 40 dana će jesti samo konzervirani grah.

Milesa je na izazov nadahnula nezaboravna scena iz romana Tortilla Flat iz 1935. američkog autora Johna Steinbecka. U knjizi samohrana majka Teresina Cortez hrani svoje devetero djece samo grahom. Kada lokalna škola to čuje, šalje liječnika da istraži slučaj, i on otkriva (na veliko iznenađenje) da su Teresina djeca izuzetno dobrog zdravlja.

Da bi otkrio postoje li stvarne zdravstvene koristi od prehrane samo grahom, kako je to prikazao Steinbeck, Miles je odlučio pojesti količinu graha jednaku njegovoj tjelesnoj težini. Odnosno, 85 kilograma graha tijekom 40 dana.

U roku od samo jednog dana od početka izazova Miles se već suočio s nadutošću, a problem s plinovima nastavio se i tijekom idućih 40 dana.

"To je bio stalni pad raspoloženja i energije", kaže te priznaje kako postaje sve razdražljiviji kako mjesec odmiče.

Što se tiče njegovih fizičkih performansi, Miles je ubrzo otkrio da njegovo tijelo ne dobiva gorivo potrebno za funkcioniranje, ali da još uvijek može dovršiti svoje trke.

"Kao da trčite s mamurlukom ili niste spavali", opisuje.

Do kraja izazova Miles je izgubio 9 kilograma, a planiranu utrku je dovršio "polako, ali sigurno", piše Men's Health.

U konačnici, kaže kako je puno naučio o vlastitom odnosu s hranom - uklanjanje raznolikosti i svođenje njegove prehrane na samo jednu stavku na kraju je imalo i ozbiljan utjecaj na njegove emocije.

"Hrana me čini kreativnim, energičnim, zdravijim", kaže te zaključuje: "Jedenje graha čini me zdravim samo na jedan određeni način, ali za sve ostalo sam nikakav."
 

 

Pročitajte više