Tri najzdravije namirnice na svijetu, prema istraživanju

Foto: Unsplash

Zdravu prehranu često povezujemo s izbacivanjem raznih vrsta hrane, no uključivanje dobrih stvari također je dobra ideja. Dakle, postoje jednostavna pravila kojih se trebamo pridržavati kako bismo svoju trenutnu prehranu učinili zdravijom. Međutim, ako smo u potrazi za nekim ključnim supernamirnicama koje možemo uključiti u svoje obroke, The American Journal of Public Health izdvojio je tri najzdravije namirnice na svijetu.

1. Leća

Leća je vrsta mahunarki bogata nutrijentima. Nedavna studija otkrila je da može smanjiti upalu u tijelu te da ima antioksidativna i antimikrobna svojstva. Također je puna polifenola, za koje znanost sugerira da mogu pomoći u obrani od degenerativnih bolesti, kao i vlakana i proteina, što je čini izvrsnom za kontrolu šećera u krvi i zdravlje crijeva, piše Vogue. Osim toga, dodavanje leće u salatu ili obrok pomoći će nam da se osjećamo sitima. 

2. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje bogato je antioksidansima i protuupalnim svojstvima. Ključni je dio zdrave mediteranske prehrane te snižava krvni tlak i može poboljšati zdravlje srca. Osim toga, pokazalo se da ograničava rizik od oštećenja jetre i neurodegenerativnih bolesti poput demencije.

3. Grčki jogurt

Grčki jogurt jednostavna je i hranjiva zdrava namirnica koju možemo dodati svojoj rutini. Prepun je proteina, kalcija, vitamina B12 i probiotika, sprječava skokove šećera u krvi i potiče dobro zdravlje kostiju i crijeva, a uz to je i praktičan. Ipak, važno je odabrati opcije bez dodanog šećera.

Pročitajte više