TV doktor otkriva što trebamo jesti ako želimo doživjeti stotu

Foto: Pexels

POZNATI TV doktor i samoprozvani zdravstveni guru, kojeg nazivaju i britanskim dr. Ozom, dr. Michael Mosley, tvrdi da određene namirnice mogu osigurati duži i zdraviji život. Trenutno ima 66 godina, a namjerava napuniti sto. Smatra da mu određena hrana može u tome pomoći.

Jedna od njegovih popularnih TV serija bila je "Secrets Of The Superagers", u kojoj je putovao svijetom posjećujući zajednice koje žive duže od ljudskog prosjeka. U Okinawi, u Japanu, upoznao je Craiga Wilcoxa, profesora javnog zdravlja i gerontologije na Međunarodnom sveučilištu Okinawa.

"Wilcox mi je rekao da su studije blizanaca pokazale da, bez obzira na to hoćete li do 80. godine doći u dobroj formi, 75 posto ovisi o načinu života, a 25 posto o genima", rekao je dr. Mosley za Daily Mail.

Profesor Wilcox objašnjava da postoji gen povezan s dugovječnošću, ali dr. Mosley ističe da možemo dugo živjeti i uz pomoć dobrog izbora prehrane.

Preporučuje konzumaciju hrane jarkih boja

Dr. Mosley savjetuje da jedemo dosta crvene i ljubičaste hrane, poput crvenkasto-ljubičastog slatkog krumpira, škampa i lososa.

"Ova hrana jarkih boja sadrži snažne antioksidanse koji nas štite od bolesti srca i moždanog udara", pojasnio je. Dodao je da su brojne studije na životinjama pokazale kako je restrikcija kalorija, dok je prehrana bogata hranjivim tvarima, povezana s duljim životom.

Tijekom Drugog svjetskog rata, stanovnici Okinawe jeli su u prosjeku 1.700 kalorija dnevno, a njihova je prehrana uključivala povrće, poput slatkog krumpira, i plodove mora, s vrlo malo mesa ili riže.

"Profesor Wilcox misli da niskokalorična prehrana, koja je bogata povrćem i hranom koja sadrži antioksidanse, pomaže aktivirati gene kao što je FOXO3, koji igraju ulogu u zdravom starenju", zaključio je dr. Mosley.

Pročitajte više