U Dalmaciji srdelu zovu hraniteljicom, a ovo su četiri posljedice njene konzumacije

Foto: Shutterstock

DOK su u sezoni, srdele su posebno privlačne, lako dostupne i povoljne. Možete ih pronaći na ribarnicama, svježe ulovljene i sjajne, a izvrsne su i konzervirane ili u pašteti. Kao jednu od najzdravijih opcija iz mora uopće, ovu sitnu plavu ribu u Dalmaciji nazivaju i hraniteljicom, upravo zbog svih navedenih karakteristika, po kojima je bila poznata i omiljena i kroz povijest.

Mogu poboljšati zdravlje vaših kostiju

Srdele prirodno sadržavaju dvije ključne hranjive tvari koje pomažu održati vaše kosti jakima. Budući da su kosti u srdelama tako male i mekane, mogu se jesti, što je odlična vijest upravo za vaše kosti. "Srdele s kostima odličan su izvor nemliječnog kalcija, koji je neophodan za zdravlje vaših kostiju", kaže dijetetičarka Anya Rosen.

Jedna konzerva srdela sadrži 27 posto dnevne vrijednosti kalcija, više od šalice mlijeka. No kalcij nije jedini način na koji srdele održavaju vaše kosti jakima i zdravima - one su također odličan izvor vitamina D. Vitamin D je vitamin topiv u mastima koji je vašem tijelu potreban za apsorpciju kalcija. Ako imate nizak udio vitamina D, kalcij koji unosite ne može obaviti svoju zadaću.

Mogu zaštititi vaše srce

Srdele su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina jer svaka konzerva ima 1 gram nezasićene masti koja štiti srce. "Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama ima mnoge potencijalne prednosti, uključujući niži kolesterol, niže mogućnosti upala i manji rizik od razvoja srčanih bolesti", kaže dijetetičarka Bethany Keith.

U pregledu JAMA Internal Medicinea iz 2021. godine, istraživači su analizirali podatke gotovo 200.000 odraslih osoba (s i bez bolesti srca). Otkrili su da jedenje najmanje dvije porcije (175 grama) masne ribe tjedno značajno smanjuje rizik od ozbiljnih srčanih bolesti kod zdravih odraslih osoba i smrtnost kod onih koji su već imali srčanu bolest.

Mogu uzrokovati pogoršanje gihta

"Konzumacija većih količina srdele može doprinijeti napadima kod oboljelih od gihta, a neke vrste konzervirane srdele mogu imati visok sadržaj natrija", kaže dr. Emma Laing, dijetetičarka i nacionalna glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku.

Giht je posebno bolan oblik artritisa. Napadi se mogu osjetiti kao snažna bol, peckanje i osjetljivost u zglobovima poput nožnog palca, gležnja ili koljena. Jedan od uzroka izbijanja gihta je prehrana bogata purinima, prirodnom tvari koja se u tijelu razgrađuje u mokraćnu kiselinu. Napadi gihta javljaju se kada se kristali mokraćne kiseline nakupljaju u zglobovima, uzrokujući intenzivnu upalu i bol.

Srdele, inćuni, dagnje, pastrva i crveno meso bogati su purinima. To ne znači da ne možete jesti srdele, ali možda biste trebali biti oprezni s količinom, kao i ravnotežom unosa ostalih namirnica.

Mogu vam povećati razinu energije

Uz kalcij, vitamin D, omega-3 masne kiseline i proteine, srdele su odličan izvor vitamina B12. Jedna konzerva sadrži 343 posto dnevne doze vitamina B12 za odraslu osobu.

Manjak ovog vitamina topljivog u vodi najčešće se javlja kod starijih odraslih osoba, onih s pernicioznom anemijom (bolest koja sprječava želudac da apsorbira B12), osoba s raznim želučanim bolestima te vegetarijanaca ili vegana. Nedostatak vitamina B12 može dovesti do umora, nedostatka daha i niske razine energije.

Dok vam vitamin B12 u srdelama neće dati trenutačni poticaj energije kao što će kofein, uključivanje njih i drugih izvora B12 i visokokvalitetnih proteina u vašu prehranu pomoći će vam da općenito budete energičniji.

Pročitajte više