U ove mitove o keto dijeti trebate prestati vjerovati

Foto: 123RF

KETO prehrana trenutačno je jedan od najpopularnijih dijeta na svijetu. 

Mnoge poznate osobe keto dijetu primjenjuju čitavog života kako bi ostale vitke, a naklonjen joj je i velik broj fitness influencerica.

Cilj keto dijete je da tijelo uđe u ketozu i počne trošiti zalihe masnoća kao energiju umjesto ugljikohidrata jer je njihov unos na keto dijeti ograničen i to na manje od 50 grama dnevno (idealno oko 20 g dnevno). 

Ipak, nerijetko se javljaju određeni mitovi koji zbunjuju mnoge. 

Ovo su najveći mitovi o keto prehrani u koje trebate prestati vjerovati. 

Ketoza i ketoacidoza su sinonimi

Kao što smo naveli, ketoza je optimalno stanje u kojem tijelo kao energiju troši masne naslage. S druge strane, ketoacidoza je vrlo opasno stanje koje otkriva da u krvi imate visoku razinu kiselina, što može voditi do dijabetesa. Mogući pokazatelji ketoacidoze su: vrtoglavica, mutan vid, mučnina, abdominalna bol, žeđ i poteškoće s disanjem. 

Na keto dijeti trebate jesti puno proteina

Upravo prevelik unos proteina kada ste na keto dijeti može dovesti do opasnog stanja ketoacidoze. 

Osim toga, previše proteina na keto dijeti tijelo može vrlo lako pretvoriti u glukozu, što će stvoriti kontra efekt keto dijeti. 

Možete jesti bilo kakav oblik masti na keto dijeti

Da, keto dijeta se 90% sastoji od unosa masnoća, 6-7% od proteina i 3% od ugljikohidrata. Ipak, to ne znači da vam je dopušteno pretjerivati s kobasicama, slaninom i drugim namirnicama prepunima zasićenih masnih kiselina koje mogu povisiti kolesterol u krvi i nose rizik od nastanka raka. Umjesto njih, fokusirajte se na ribu, orašaste plodove i maslinovo ulje. 

Mozak može optimalno funkcionirati bez ugljikohidrata

Vaš je mozak navikao trošiti ugljikohidrate kao primarni izvor energije tako da će prvih nekoliko tjedana keto dijete "vrištati" za šećerom. Ipak, ako uspijete to prebroditi, vaš će se mozak relativno početi navikavati na trošenje masti umjesto šećera. 

Keto dijeta je dobar dugotrajan način prehrane

Stručnjaci preporučuju da ne primjenjujete keto dijetu duže od nekoliko mjeseci jer je rizik od gubitka mišićne mase poprilično velik. Nakon keto perioda, postupno zamijenite unos masti proteinima i zdravim izvorima ugljikohidrata poput kvinoje i slanutka. 

Pročitajte više