Um i tijelo zaslužuju odmor: Zaspat ćete dubokim snom pomoću 5 stručnih savjeta

Foto: Pixabay

Savjeti stručnjaka pomažu zaboraviti na obaveze, svakodnevne stresove i konačno se naspavati.

Što je duboki san?

"Termin duboki san se odnosi na treću fazu spavanja iz koje se čovjek vrlo teško budi. To je faza u kojoj izgledamo kao da smo u potpunoj nesvijesti. Djeca najviše rastu tijekom treće faze sna", objašnjava stručnjak za kvalitetan san Bill Tuck.

Normalni ciklus spavanja sastoji se od tri faze i REM faze spavanja (tada sanjamo). Prolazak kroz ove četiri etape traje između 90 i 120 minuta. Ako spavate između sedam i devet sati, imat ćete dubok san četiri ili pet puta. Na san djeluju različiti vanjski čimbenici zbog kojih se trgnemo, pa se postupak ponavlja.

"Nagla buđenja tijekom noći su veoma štetna, jer se tijelo oporavlja samo u fazi dubokog sna. Riječ je o stanju koje ima značajnu ulogu u obnavljanju našeg pamćenja. To je okrepljujuća faza spavanja, jer se mozak čisti od toksina", objašnjava direktor Centra za poremećaj sna Ulysses Magalang.

Budući da faza dubokog sna traje između 15 i 30 minuta, spavanje koje traje sedam do devet sati pruža više prilika naći se u njoj.

Kako prepoznati duboki san?

Tijekom spavanja to je nemoguće, ali jutro donosi odgovor.

"Ako se niste odmorili, vjerojatno vas je duboki san zaobišao. Jedini način kako ga ustanoviti u realnom vremenu je praćenje moždanih valova. Najviše što možete učiniti kako biste dospjeli u spomenutu fazu je poštovati pravila kvalitetnog spavanja", objašnjava liječnik Magalang.

Oslobodite se svega što vam smeta

"Buka, pušenje, alkohol i kava prije spavanja najviše remete miran san. Sve to nas drži na javi", kaže liječnik Magalang, a prenosi Men's Health.

Tjelesna aktivnost 

Rezultati istraživanja pokazuju da osobe koje vježbaju ili su stalno u pokretu lakše dolaze do kvalitetnog sna koji je važan za tjelesni oporavak.

"Tempirajte tjelesnu aktivnost najkasnije tri sata prije odlaska u krevet. Endorfini koji se oslobađaju tijekom vježbanja i povišena tjelesna temperatura ometaju vas u mirnom spavanju", objašnjava doktor Conor Heneghan.

Zamračite i rashladite prostoriju u kojoj spavate

Ako spavate u sobi gdje dopire svjetlost, obavezno spustite rolete. Optimalna temperatura kreće se od 19 do 21 Celzijev stupanj.

Nabavite glazbenu kutiju

Buka se može neutralizirati ugodnim tonovima.

"Istraživači su dokazali da niskofrekventni šum pomaže ljudima pasti u duboki san. Predmeti  poput glazbene kutije mogu biti veoma korisni", dodaje doktor Heneghan.

Držite se rasporeda

Redovno spavanje tijekom noći pomaže nam kvalitetno se odmoriti. Vikendom pokušavamo nadoknaditi izgubljeni san, a to je zapravo najčešći uzrok poremećaja. I tijekom neradnih dana držite se rasporeda, kako biste odmorni dočekali radni tjedan.

Pročitajte više