Upozorenje liječnice: Ako kuhate kavu čim ustanete, radite veliku grešku

Foto: Pexels

AKO posežete za kavom čim ustanete, radite veliku grešku. Doktorica Deborah Lee kaže da doza kofeina čim otvorimo oči škodi našem zdravlju i ne daje nam poticaj energije za kojim žudimo.

"Kada se probudite, razina kortizola, hormona stresa koji povećava budnost i fokus, na vrhuncu je. Povišene razine kortizola mogu utjecati na imunološki sustav, a ako su već na vrhuncu kad se probudite, ispijanje kave može učiniti više štete nego koristi", pojasnila je.

Dr. Lee kaže da hormon stresa obično doseže svoj vrhunac unutar 30 do 45 minuta nakon što se probudimo te tada počinje polako opadati, što je pravi trenutak za ispijanje kave.

"Ja bih rekla da je idealno pričekati 45 minuta nakon buđenja. Idealno je piti kavu sredinom jutra ili kasnije ujutro, kada je kortizol puno niži", istaknula je.

Liječnica napominje da idealno vrijeme za ispijanje kave ovisi o našem ritmu.

"Ako se budite oko 7 ujutro, najveće koristi od ispijanja kave imat ćete između 10 i 12 sati. Pazite da kavu ne pijete prekasno u danu jer može utjecati na vaš san", napomenula je. Rekla je da bismo zadnju šalicu kave trebali popiti najmanje šest sati prije spavanja.

Pročitajte više